BDAY WKND

                    Så firar man en 20års-födelsedag i USA del 2.


 Ett firande av tre födelsedagsbarn är inget man avklarar på en dag inte, speciellt inte om självaste födelsedagen infaller på en tisdag. Så för att fira lite extra ät vi tjejer middag på ett cubansk ställe här i Montclair i fredags. Kokos och mango fisk åt jag medan de flesta andra satsade på någon cubansk kycklingrätt. Till det dracks det svalkande vitvins sangria med smak av mango mojjito. Med mätta magar intog vi en bar. Födelsedags tårta, tiaror, trollspön och fler presenter. Hanna tyckte synd om mig som fyllde 20år utan att ha möjlighet att ta en systemetrunda. Så hon var fiffig nog att ge mig ett presentkort från det svenska monopol på sprit bolaget. Hon har alltså sponstrat mitt första köp som kommer äga rum i Augusti. Mathilda känner mig också allt för väl och hon hade hittat en jättefin blommig, såklart, plånbok från urban. Blommig plånka till den svenska sommarflickan som hon så fint kallar mig. Efter tårtätande, drinkande och beer pong spel åkte vi alla hem till sitt.
 Dagen efter drog Nina och Ashley med mig till den stora mallet i Paramus där Nina bland annat inhandlade skyhöga klackar som orsakade onda fötter under nattens dansande. Vi gick som sagt ut på Grove senare den kvällen, efter att vi hunnit med att besöka en barbeque fest här i Montclair. Stort fint hus samt trädgård hade killen vi besökte. Vi kom dit, smakade av vad de hade att erbjuda, grillat och öl, innan vi drog var tvugna att dra vidare till Manhattans nattliv.
 Hemma från Manhattans festligheter var vi cirka fyra timmar innan det var dags att stiga upp och sätta sig i bilen på väg mot Jersey shore. Fyra svenskar och en tysk hamnade i långa bilköer men kom tillsist fram till stranden. Lite underligt kan man som svensk-allemansrätts-utnytjande-människa tycka att det är att betala för att entra stranden som dessutom har bestämda öppettider. Men nog var det värt de åtta dollar det kostade att få sand mellan tårna och grisrosa hy och förfrysta tår av vattnets kyla. Som badkruka har jag mycket svårt att första hur de andra faktiskt lyckades ta sig ett dop i vågorna. Men det är ju tur att alla inte är som jag.
 Nu är jag lite sådär lagom trött efter en helg fylld av aktiviteter precis som man ska vara. Jag hoppas att ni i Sverige haft en lika härlig helg som mig!


Cheers @ Cuban Pete's


MUSIC PLEASE

 Jag måste bara tipsa om en superbra sida för löpare. Eller för amatörer som jag som peppar sig genom att räkna exakta kilometrar sprugna. Jogg.se heter sidan som använder sig av google maps där man enkelt kan mäta upp sin egna springrunda genom att sätta ut punkter på kartan. På så sätt fick jag reda på att morgonens löprunda låg på dryga sex och en halv kilometer eller omkring fyra miles som vi kör med härborta. Detta peppar mig till att vilja gå ut och springa igen. Nu måste jag bara fylla ipoden med bra träningsmusik. Så om någon har tips på detta, någon annan än min kära mor, så får ni gärna lämna en kommentar!


MAY 25th

                Så firar man en 20års-födelsedag i USA del 1.

 Det hela började kvällen innan den stora dagen då jag kom på att det redan hunnit bli min födelsedag i Sverige. Så i ett förblindat tillstånd river jag upp kort och paket för att sekunden senare komma på att jag kanske skulle ha väntat, men gjort är gjort. Gulliga kort och små presenter fick mig i vilket fall att somna med ett stort leende för att morgonen därefter mötas av två glada tvillingtjejer. Ivrigare än mig grattade, kramade och pussade det mig. Och så fick jag de ballonger som de tidigare själva fått från ett födelsekalas de varit på. Det var en fin gest. Efter frukost gav jag mig iväg på en snabb springtur. Där jag svettades minst lika mycket av solen och de varma vädret som av själva aktiviteten. Efter en snabb dusch, som knappast hjälpte mot svettandet, mötte jag upp Paola, birthday girl #2, och en del andra fina vänner. Vi åt frozen yogurt,  muffins och cupcakes som tjejerna varit så gulliga och tagit med. Och så fick jag bland annat presentkort på manikyr.
 Att äta frozen yogurt från Red Mango med trevligt sällskap är något jag skulle kunna göra dagarna i ända. Men så kallade plikten på än och vi alla drog oss hem för jobb. Lillen skulle hämtas från skolan efter lunch. Från skolan vandrade jag dessutom med två söta tjejer i händerna eftersom att de inte mådde så bra. Väl hemma nattade vi lillen innan vi tjejer satte igång och målade naglar. Varannan rosa varannan röd blev det för tjejerna. Skälv hade jag fyllt 20 och kände mig lite för gammal och tråkig för varannan-temat.
 Så ringde jag hem till familjen i Sverige också som stämde upp i finsång. Många grattis senare väcktes lillen och vi satte oss i bilen och brummade iväg till baletten. Tisdag innebär som alltid balett och middag på Cosi. Jag som tröttnat lite på att äta samma mat jämt har övergått till att dricka blåbärs och granatäpples smoothie med protein boost i. Faktiskt riktigt gott och dessutom lämnade det en liten plats kvar i magen till tårtätandet som mina tjejer skvallrade om. För förutom att de kramade mig och sa grattis varannan minut avslöjade de också hur de skrivit sina namn på ett födelsekort som jag skulle få. Och så sa de åt mig att de inte skulle äta sina efterättskakor på Cosi eftersom att vi skulle skynda oss hem för födelsedagsfirande. Och mycket riktigt väntade blommor, presenter och en supergod morotstårta på oss när vi kom hem igen. Så för att förtydliga det lite extra kan jag upprepa och säga att lunchen bestod av glass och cupcakes och middagen av smoothies och tårta. Jag tror inte ens att min joggingtur på morgonen kom i närheten av att förbränna de första tuggorna. Men vad gör väll det när det är ens födelsedag. Så för att avrunda dagen tog Mathilda med mig till Starbucks för kaffe och kaka. Och så letade i oss in på Urban Outfutter där jag köpte två klänningar i present till mig själv. Det var jag värd. Innan jag somnade loggade jag in på facebook för sista gången. Något jag gjort med jämna mellanrum under dagen bara för att varje gång mötas av en bunt nya gratulationer. Ytligt? Yes! Roligt? Jajamensan!!


Birthday girls


BDAYS

 I förra veckan damp ett första födelsedagskort ned i brevlådan. Därefter kom ett grönt paket. Ett blått kuvert adresserat från Australien likaså. Samtliga med instruktioner om att de ej får öppnas innan den 25 maj. Det kliar i fingrarna som tusen men jag lovar att jag ska hålla mig till min födelsedag för nu är det endast några timmar kvar här i USA. Sedan smäller det. För vi är tre tjejer här i Montclair som fyller samma dag så det ska firas ordentligt till helgen. För förutom födelsedagar, premiär av sex and the city 2 så är det också memorial day weekend och fleet week då Manhattan intas av sjömans militären.



Uppdatering: Klockan har redan passerat midnatt i Sverige även om tiden här i Jersey ligger sex timmar bakom. Förvirrad är ordet som skulle beskriva mig nu. Är jag 20 år eller 19 år gammal? Jag är ju trots allt född i Sverige så det borde innebära att jag nu klivit ut tonåren. För att vara på den säkra sidan öppnar jag några presenter nu, och några imorgon bitti och hoppas på att det inte räknas som att fuska. GRATTIS TILL MIG SJÄLV!!


NIKKI BEACH

I bilen på väg till mallet i fredags beklagade jag mig för Mathilda över att det blivit lite för väl många inköp hos HM på sistånde. Nog för att kläderna är fina, men hur kul kommer det vara när man väl är hemma i Sverige igen och alla känner igen dem. I vilket fall kom vi fram till mallet för att snabbt leta kläder till kvällen. Vem tror ni strax därefter kommer ut från HM med en kasse fylld av fler än ett plagg om inte jag. Ibland blir man trött på sig själv. Skor hann jag också med att hitta, fast som tur var inte inne på HM. Utan jag köpte ett par jättesköna klackar ifrån Nine West. Tilda hittade tillsist också något som hon ville ta med på kvällens festligheter. Efter mycket stressande hamnade vi tillsist inne i stan där vi till och med hann med att dricka kaffe innan det blev dags att möta upp en hel drös med svenska tjejer och entra klubben Nikki Beach. Vi drack mousserande och lyssnade på en ascool fiolspelande asiat innan det blev vodka drinkar och dans på VIP scenen. Svenska au pairer, svenska promotrar och svenska turister, det kändes som att hela klubben andades svenskt.


VACATION PLANS

 Det har hunnit blivit söndag kväll nu igen, utan att jag uppdaterat bloggen på en vecka. Det finns risk för att det börjar bli lite till en vana, fast samtidigt unnar jag mig att syssla med annat än bloggen vilket är positivt. Fast denna veckas lediga kvällstimmar har faktiskt spenderats framför datorn. Jag har tillsammans med två andra tjejer, en tyska och en argentiska, febrilt letat resor. I torsdags klirrade vi hem flygbiljetter till Miami efter mycket om och men. Boende är fortfarande oklart, eftersom att vi inte lyckas enas på den punkten. Återkommer mer om det senare. Ikväll ska vi också boka kryssningsresa till Bahamas med två nätters övernattning där, om det nu går som det ska. Den 19 juni åker i i vilket fall iväg till varma partystaden Miami för en vecka av roligheter.
 Som om det inte vore nog med det så finns det andra roliga och viktiga datum att se fram emot. För om två veckor åker jag till Niagarafallen och Kanada för en helg. Och dessförinnan ska jag hinna fylla år. Och så har jag bokat hemresa till Sverige också. Med största sannolikhet reser jag hem den 9 augusti till Sverige. För att hälsa på nära och kära innan jag flyttar till Linköping för att börja plugga den 17onde. Inget lugn och ro för mig inte utan här kör vi pang på.

LATE UPDATE

 I fredags fyllde Maybritt 20 år vilket såklart skulle firas. Det hela började med att jag och Justina åt middag tillsammans med Maybritt och hennes tyska föräldrar i New York. Jättegod italiensk mat bjöds det på. Efter det mötte vi upp alla andra tjejer samt en promotor som tog oss ut på en klubb. Gratis inträde och gratis drinkar är det som gäller när man klubbar med promotrar. Tog en cab hem till Montclair vid fyra tiden för att hinna få lite sömn. För på lördagsförmiddagen hade jag en klipptid bokad. Tre och en halv timme tog hela kalaset. Analysering av hår,  slingning i två nyanser och så färgning över det innan det var dags för själva klippningen. Efteråt kom en överman och granskade varje lilla hårstrå, vilket inte är så många i mitt fall. Med min nya hårdesign tog jag mig hemmåt för några timmars jobb. Efter lite TV tittande, målande och middagsätande hamnade vi alla fyra i säng strax innan klockan åtta, en lördagskväll. Fördelen med att gå till sängs så tidigt är att man vaknar upp pigg och glad dagen efter, som redo för en heldag på Manhattan. Det var min en i en förkortad version. Nu blir det att nöta kudden för imorgon väntar gymmet och en ny veckas jobb.

QUESTIONS AND ANSWERS 15

Kajsa: Hej! Rolig blogg du har, jag har också planerat att åka iväg som Au pair, dock till England till att börja med.. Jag har en ganska konstig fråga.. men vad har du för slags kamera? System eller kompakt? märke osv? Jag tycker dina bilder blir så fina :)

Tack så mycket! Jag använder bara en kompakt kamera, men den ger ganska fina bilder för att vara en kompakt kamera. NIKON COOLPIX S620 är modellen. Kanske ska tilläggas att jag köpte den för snart ett år sedan, så nu finns det nog ännu bättre varianter. Lycka till med dit au pair år i England!


"A LITTLE BIT OF EVERYTHING"

 Lördagsmorgonen bjöd inte på fint väder så våra picknick planer regnade bort. Hux flux befann jag mig på bussen påväg till Manhattan istället  och medan jag satt där kom solen fram och torkade bort allt regn. Mathilda och jag startade dagen inne i the city med ett besök på Starbucks, såklart. 

           
                                         Iced Soy latte för min del

 Strax därefter mötte vi upp Paola, en super cool tysk tjej. Hon hade gjort lite research för dagen och vi följde den riktning hennes utprintade papper visade. Första stopp var en marknad för second hand varor. Vi studerade  smycken i evigheter men det slutade inte med något köp. Istället fick en liten brun/beige väska följa med mig hem. Efter marknaden begav vi oss iväg mot New York High Line. Påvägen dit han vi med att besöka en bokaffär med allt för konstnärligt och samlarobjektmässiga saker för att vi ens skulle förstå vad de var. Och så hamnade vi i ett garage där det var en märklig konstutställning. Där inne fick vi också syn på en kändis, nämligen snygga Rosario Dawson som jag nyligen såg i filmen Seven Pounds. Innan dess hade jag ju bara stött på svenska kändisar såsom Caroline Winberg och Erik Hassle komiskt nog inne på Manhattan. Men Mathilda är den rätta personen att umgås med om man vill se kändisar, senast förra veckan sprang hon in i ett paparazzi fotograf näste som fotade Lindey Lohans besök på Top Shop i SoHo.

                      
            
                               Paola på marknaden i Hell's kitchen området

 En annan sak vi han besöka var ett litet tivoli som höll till bland några bostadshus. Au pairer som vi är valde vi att inte spendera vår lediga tid med barn så vi tog oss snabbt igenom det. Fast glaserade äpplen han vi med att stoppa i oss innan vi nådde New Yorks High Line. High Linen var ett gammalt ombyggt tågräls som numera är ett promenadsstråk placerat ovanför gatuhöjd. Himla fint med planterade blommor och konstverk här och var samt en underbar utsikt över Hudson floden. Lördagens väder bjöd på en ordentlig blåst vilket gjorde att man kanske hällre valde att ta sig nedåt i skydd av skyskrapor istället för att riskera att blåsa bort i skyn. Men fint var det oavsett blåsten.

            

             
             

 Väl nere på marknivå igen promenerade vi igenom ett område med fina designerkläder och hamnade tillsist i en 2dollars smyckes affär. Några fynd senare skrek våra magar. Och Saluhalls galen som jag är, de andra är inte så mycket bättre heller, gick vi in för att köpa oss något smaskigt på en gourmet saluhall. Och eftersom att jag redan inlett de senaste inläggen med att deklarera all mat kan jag ju även nämna att det blev en god sallad med Hummus och Baba Ganoush till picknicks middag med nollprocentig greek yoghurt till efterätt, något som jag är riktigt beroende av. Maten avnjöts på Union Square bland ett folhav av människor av alla möjliga etniska tillhörigheter. Efter att blivit tillfrågade att spela mänskligt shack lite irriterande många gånger letade vi oss in på Barnes & Nobel för att bläddra gratis i de senaste skvallerblaskorna samt dricka Starbucks gröna té med kokossmak. Någon timme senare dök Paolas kompis, Cliff som han kallas, upp och bröt friden. Starx därefter anslöt också hans kompis och vi avslutade kvällen med att snacka om allt mellan himmel och jord, bokstavligt talat.


BROOKLYN

 I Fredags slutade jag vid fem tiden och strax därefter satt jag på bussen på väg in till Manhattan. Mathilda väntade snällt, eller gick och myste snarare, i brooklyn. En ännu oupptäck del av New York från min sida, vilket det blev ändring på i fredags. Fast så han vi ju bara med att se vissa delar av Williamsburg och med tanke på att Brooklyn är mer än dubbelt så stort som Manhattan så finns det mer kvar att se. I vilket fall han vi med att äta supergod japansk mat vilket är en av mina favoriter. Spicy miso soup och en healthy tofu salad valde jag och Mathilda åt något som innehöll kyckling. Sedan ville Mathilda visa mig den riktigt ortodoxt judiska statsdelen som log några block bort. Att de börjat fira sin sabbat märkes. Männen med korkskruvar och stora hattar. Kvinnor med långa svarta klänningar och sjalar. Kändes som att åka tillbaka i tiden, jag hade nämligen inte sett något liknande tidigare. Alla talade hebreiska och till och med skolbussarna var skrivna på det heliga språket. Intressant tyckte vi men nog kände vi oss lite felplacerade.
 Nere i Bedford igen gick vi och studerade människorna. I just denna del av Broolkyn bor det mest en massa konst och kulturintresserade unga människor. Alla har sin egna stil. Det kändes lite som att man var ensam om att inte ha hittat en unik stil. Fast så kom vi ju på att de andra såg precis likadana ut, så hur unikt är då det? Och just som vi var som mest uppe i att diskutera en stereotyp över brooklynbor gör vi bort oss. "De där två ser ut som riktiga brooklynbor säger jag och menar två tjejer som är på väg åt vårat håll". "Visst gör dom" säger Mathilda. "Fast vad tråkigt om alla skulle se ut sådär" yttrar hon precis när det passerar oss. Sekunden senare hör vi att de pratar svenska med varandra. Det var väll typiskt. Men det är väl bara ett smakprov av hur mycket man kommer göra bort sig när man är hemma i Svearike igen.
 Att vara på Manhattan eller som i detta fall Brooklyn är så himla intressant. Människor från alla världens hörn, främmande språk och inspirerande mat. Jag älskar att spana in i olika matbutiker och saluhallar för att se vad dem har att erbjuda. Så innan vi drog oss tillbaka till Jersey var vi in och köpte Coconut water, en av mina favoriter, samt dry roasted edamame i en asiatägd affär. Torr rostade sojaböner på svenska, nyttig och gott och helt i min stil.

RUNNING

 Vem hade kunnat tro att man skulle komma till USA och förbättra formen? Skippa alla kalorifällor och träna var och varannan dag? Nåväl, om det ändå vore så väl. Fast lite på rätt väg kan jag konstatera att jag är idag efter morgonens löprunda. Jag gör så gott jag kan, med några undantag för att vara ärlig.


PICNIC AT THE PLAYGROUND

 Ibland är det faktiskt det enkla som fungerar bäst. Barnen och jag hade smidit stora planer på att åka iväg till den största och finaste parken i området för picknick efter skolan. Men när en stor jordhög och en massa arbetande killar i trädgården stod ivägen för oss och vår bil fick vi lov att tänka om. Istället packade vi picknick korgen, med inget mer intressant än äpplen, mandlar och vatten, och gav oss i väg på promenad. Målet var den närmsta lekplats vi kunde komma på, och promenaden tog en sisådär 10 minuter för barnen. Väl där dukade vi upp och satte oss tillrätta på en filt. Sedan lekte vi förfullt i lekplatsen, spelade improvisationsfotboll med en uppdrucken vattenflaska och tog kort i överflöd. Korttagningen överlät jag mest till tjejerna vilket är anledningen till att min dator nu är fylld av bilder på slides, monkeybars och andra delar av lekparken. I vilket fall hade vi det himla roligt och jag tror nog att det var en av de mest lyckade lekplatsbesöklen hittills. Om man ska räkna i antal tårar spillda så kom denna på topp, men noll tårar så att säga.

 Här kommer ett småplock av de 99 bilder som togs i det fina vädret, samtliga med kisande ögon.

   
  
   


DULCE CANDY BOUTIQUE

Tvillingtjejerna är ännu bara fyra år men de har redan börjat jobba för sina pengar. De bäddar sina egna sängar för quarters och samlar mynt för att kunna köpa tuggummin och annat gott. Här i veckan tog jag med dem, deras bror och deras pengasamlingar till en godis boutique i stan. De var hur söta som helst när de pekade på godissorter i små glasburkar á la Pippi Långstrump i godisaffären. Vi köpte dock inte upp hela affären så som Pippi gjorde, utan exakt 60 cent var vägde deras påsar. Att de betalde för sina egna påsar måste ha gjort att godiset smakade ännu godare.


WKND COURSE

 Att åka 8.30 bussen in till stan igår var ju ingenting. Imorse fick jag lov att ta första bussen in vid 7.30 för att hinna med frukost innan min klass skulle börja. Inne på busstationen stötte jag på några slitna vänner som var påväg hem ifrån en utekväll, lite komiskt sådär. Klassen som jag började på idag handlar om Niagara fallen och dess historia. Vi läser tre söndagar nu i maj och sedan åker vi allihoppa iväg på en guidad helgstur till just Niagara fallen. Självfallet har vi valt att bo på den kanadensiska sidan, där nattklubbarna har en mer passande åldersgräns för vår del. I själva klassrumment var det svalt men så var inte fallet ute på Manhattans gator. Varmt, svettigt och fuktigt. Hela Manhattan gick bara och väntade på att åskan och blixten skulle komma, för med sådant tryck och luftfuktighet finns det nog ingen annan utväg. Hittills har det dock inte satt igång så jag hoppas på det inatt så att inte morgondagen drabbas.

LE PAIN QUOTIDIEN

 Värmen är tillbaka i extrem form. Över 30 graders värme visade temperaturen idag. Det blandat med en luftfuktighet som heter duga och avgaser inne på Manhattan gjorde att man inte kände sig så jätte fräsch kanske. Mathilda och jag var dock smarta och tod bussen in till stan redan vid 8.30 för att hinna med att röra oss lite innan solen stod som högst. Vi åt en underbart god frukost på Le Pain Quotidien, ett belgiskt bageri och frukost/lunch kedja som finns lite runt om i världen. Jättegott, nyttigt, organiskt med egentillvekade produkter i en lantligt inredd restaurang. Dit kommer vi absolut ta oss fler gånger. Fast jag måste nog erkänna att 9 månader här i USA har fått mina frukost vanor att ändras något. Jag vet inte ens om jag hade provat att bre på belgisk pralinchoklad-smet, tänk noguatkräm, på frukostlimpan innan jag kom hit. Men jag bor kanske bara i USA en gång, så det får vara okej.
 

RSS 2.0