HAPPY HALLOWEEN

 Lämnade nyss av syster på Newark Airport. En tår eller två rann nedför kinden, avsked är aldrig kul. Men hon kommer ju tillbaka om knappt två månader! Nu är det istället dags för att rycka upp sig och peppa max. Snart blir det att ta sig in till Manhattan för att inta Webster hell, Halloween till ära.




Givetvis hann vi med både fika och shopping idag, innan hon satte sig på planet


LAST NIGHT

 Systers sista kväll hos mig. Varpå hon stått för resan hit var det minsta jag förväntades göra bjuda henne på avskedsmiddag, på hennes favvoställe. Sagt och gjort, The Cheesecake Factory befann vi oss på för att njuta av middag och såklart även en cheesecake. Därefter svängde vi förbi Eagle Rock. Eagle Rock bjuder vanligtvis på en magnifik vy över the city. Men dagens molniga väder förstörde dock utsikten något. Och som min syster sa, har man sätt utsikten ifrån toppen av Empire State Building så finns det inget som slår det. Själv har jag ingen åsikt om det, eftersom att jag ännu inte tagit mig upp i just den byggnaden.





 Kvällen avrundades sedan med biobesök. Michael Jacksons: This is it, på en amerikansk biograf med amerikaner som klappar och hejjar på!


DINER

 Vissa fördomar om Amerika och dess invånare krossas här borta medan vissa består. Ett exempel på det sistnämnda skulle kunna vara portionsstorleken på restauranger. Hittills har jag till exempel ännu inte orkat ätit en efterätt för mig själv. Efterätter, såsom browniens och cheesecakes, har alltid delats med andra. Som ett ytterliggare bevis kan jag nämna min systers och mitt besök på ett diner idag. Hungern avjorde att vi hamnade på det närmsta dinerset vi hittade. Storleken på min systers hamburgare var nästintill vulgärt stor. (Se bild nedan)


"WHAT A SILLY HAIRCUT"

 Att min syster är här, det märks. Mitt rum blir bara stökigare och stökigare för varje dag. Min dagliga datortid har förkortats markant, eftersom den delas med henne. Vilket resulterat i att längden på mina inlägg har minskat. I dagens inlägg hade jag till exempel bara tänkt publicera några bilder. Bilder på hennes senaste objekt hon förändrade.

 

EVERYTHING'S GONNA BE ALRIGHT

 Au pair livet har nog gjort mig extra mammig. För här sitter jag nu och är super nervös för min syster som befinner sig på Manhattan. Jag känner mig ansvarig för henne, trots att hon är stor nog att klara sig själv. Att hon skrämde livet av mig och hoppade på fel subway igår lättar inte min nervositet. Inte heller att hon glömde den stora godispåsen, som hon skulle lämna över till sin vän, innan hon steg på bussen imorse. Inte är jag heller säker på vad det innebär. Har godiset lagt sitt öde i mina händer, redo att förgylla mina närmaste veckor. Eller har jag kanske blivit de nya sändebudet som måste se till att de hamnar i den rättes händer.
 - To be continued

COLDPLAY: VIVA LA VIDA

 Min syster kom med en skamset ansikte fram till mig och varnade mig om att jag skulle bli upprörd innan hon satte på ett klipp på youtube. Så rätt hon hade. Jag gillar vanligtvis inte Darin, ni vet Darin från idol. Nu visade det sig dessutom att han rippat låten "Viva la Vida", världens bästa bands stora hit. Det borde vara olagligt att förstöra en sådan låt på det sättet. Men sedan finns det säkert andra som tycker annat. Och i andra sammanhang brukar jag tycka att de är bra att folk tycker olika. Så jag får väll försöka hålla min och istället hålla stänga dövörat till så fort låten susar förbi.

SOAKED

 - Ska vi gå in någonstans snart?
 - Nja, varför det? Är det någonstans du vill gå in eller?
 - Nej. Det bara luktar så illa här.

 Så löd min syster första och kanske inte allt för imponerande reaktion över Manhattan. Visserligen kan jag förstå henne, kvalmig luft instängd bland skyskrapor och gatukök vart än man vänder blicken. Men det får man räkna med i en storstad som denna. Inte visade sig staden från sin bästa sida idag heller, med tanke på regnet som öste ned. Inte hjälpte det heller att jag tappade bort vårat enda paraply. Antagligen hade jag för många shoppingkassar att hålla reda på, jag får skylla i det. Efter att kämpat emot regnet ett bra tag sprang vi på en gubbe som sålde paraplyn på gatan. Man får verkligen den kvalité man betalar för. Fem dollar räckte inte riktigt hela vägen fram, paraplyet hade börjat läcka redan innan vi hann komma under tak. Blöta och något frusna kom vi sedan hem precis tid för att kolla på "Mamma Mia".



  

THE CITY

 Min vanligtvis sjusovande syster har väckt mig allt för tidigt de senaste dagarna. Antagligen är det jetlagen som fortfarande spökar för tidigt läggdags och uppgång långt innan tuppen är inte normalt för henne. Idag gör det dock inte så mycket, för tidig uppgång betyder bara att ví får mer tid inne på Manhattan. Tvärr är vädret inte det bästa, men det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder hör jag en envis, ekande röst i huvudet säga.

WELCOME SISTER

 Efter lunchtid idag, och efter många timmar av nervös väntan, fick jag ett sms som löd: "The eagle has landed". Örnen vid namn Greta, eller också känd som min lilla underbara syster, kom med en väska större än störst. Ur den plockar hon fram stora påsar(!?) med svenskt godis, presenter till barnen och varmare kläder till mig. Till och med en dunjacka hade hon fått ned i väskan. Inte för att den behövs riktigt än, tunn tröja har nämligen varit veckans dresscode. Kanske borde det också tilläggas att allt godis inte var till mig. Min syster har ju trots allt en annan vän att hälsa på som även hon sucktar efter det svenska lösgodiset. Men med andra ord fanns det inte så mycket plats kvar för henne att packa ned sina egna kläder i, vilket hon bittert fick erfarna då det var dags för klädombyte. Men vad gör väll det när hon befinner sig i landet med de störta shoppingmöjligheterna ever.

LEXICOLOGY

 Det är inte bara nya engelska ord jag lär mig här borta, utan även nya svenska sådana. För alla andra svenska au pairer i området tycks komma från södra delen av Sverige. Ni vet den där delen vi ibland brukar kunna säga tillhöra Danmark, eftersom att deras språk kan vara lika svårt att tyda som danskan. Tydligen är inte de sydsvenska folket superlyckilga över över oss stockholmare heller. För tro det eller ej, men jag har faktiskt blivit kallad Stockholmare av dem på grund av på min dialekt. (Skönt att höra att den gnälliga sörmländskan inte är allt för tydlig). Men med detta inlägg ville jag egentligen inte göra med osams med folk med andra dialekter, utan jag ville bara påpeka att dialekter ibland leder till missförstånd. Eller så kan det också leda till ett gott skratt, precis som idag.

Sofia, sydsvensk: "Brukar du köra på barnen?"
Köra barnen tänkte jag, nej vet du vad...Men när Sofia förklarade att betoningen låg på köra fick meningen en annan betydlese. (Läs: köra på barnen, eller som på "rikssvenska": köra runt med dem) Tydligen ett vanligt uttryck från hennes del av landet, men som snarare lät fullkomligt vansinnigt för mig.


Hanna och Sofia på en amerikansk diner


DRIVING IN MANHATTAN

 Tjejernas fjärde födelsedag firades ordentligt i helgen. Ett kalas på fredagen som bara måste ha varit hur kul som helst för de små. På ett gym anpassat för barn, med en galen lekledare och oändliga lekmöjligheter. Sedan pizza och cupcakes på det! För att försöka slå det så åkte vi in till nyc på lördagen, deras riktiga födelsedag. (Men som de själva sa: "We have two birthdays" och kanske att det faktiskt blir så när man är tvillingar). I vilket fall gick vi på en koncert för barn, med cirkusartister, jojokonster och barnanpassad musik. Därefter åt vi en god asiatisk lunch vid union square. Sedan avslutade vi det hela med varm choklad med marsmallows på ett fik. Det var den godaste chokladen jag någonsin druckit. Chokladen var riktigt tjock och smakade mörk choklad. Och den stora söta marsmallowen utgjorde pricken över i.



När vi väl var på väg hem fick jag sätta mig vid ratten. Så numera kan jag skryta med att ha kört bil på Manhattan.  En bild på spektaklet finns såklart. Starbucks och en gul taxibil skymtas också, vad annars?


IPOD

 Isället för att ta bilen iväg på ett au pair möte ikväll, styrde jag iväg mot ett shoppingcentrum. Det enda jag hade i sikte var applestore, för efter fleras års väntan fann jag ingen mening i att vänta ännu längre. Är man så velig som jag är, att det tar år att bestämma sig för vilken sort man vill ha, då gäller det att ta tillfället i akt då man känner den minsta övertygelse åt det ena hållet. Sagt och gjort, in i affären snabbt som sjutton och ut lika fort med en iPod touch i shoppingkassen. Med en iPod rikare satte jag kurs mot närmsta highway för att ett stund senare möta upp några au pairer. I skydd av regnet tog vi oss in på biografen för att underhållas av filmen " Couples Retreat". En riktigt bra och rolig film måste jag få säga.


WORKOUT

 Jag har alltid sagt att det bästa med träning är känslan efteråt. Men idag slog det mig att jag har haft fel. Den bästa känslan är helt klart den när man kliver av löpbandet och det känns som att man bara flyger fram. Kroppen har ju fått kämpa och kämpa utan att man ens flyttat sig en meter frammåt och så helt plötsligt tar man sig fram lätt som en plätt, amazing. Idag fick jag uppleva det fast på ett litet annorlunda sätt. Isället för ett löpband tränade jag på en cardio/tramp maskin. Efter att benen kört samma knäppa rörelse i över en timme ville de såklart inte sluta. Så när jag kom av maskinen fortsatte benen köra samma cirkelrörelse, vilket inte gick att stoppa. Det såg säkert lite lustigt ut, men vem brys sig när man är inne i ett sorts lyckorus. Förövrigt utroppade kvinna brevid mig häromdan: "wow, you're REALLY working out" Kul att höra att det inte bara är min trötta kropp som säger åt mig att jag jobbar.

 Nu är det dags för tvillingtjejernas födelsedagskalasoch ikväll ska jag ut och käka med några andra au pairer. Imorgon blir det avfärd till nyc för firande av tjejerna och på kvällen har jag au pair möte. Det ska bli någon form av skräckpromenad eller liknande, så vi får se om jag kommer levande tillbaka. Skräck är ju inte riktigt min favoritgrejj, lättskrämd som jag är.


NIGHTMARES

 Ironiskt nog kunde jag aldrig somna igår kväll, kanske hade det med intaget av kaffe att göra. I vilket fall la jag mig i sängen med ljuvlig Coldplay musik i lurarna. Något jag inte kunnat göra på år. Att somna till musik i öronen är starkt förknippat till en skräckupplevelse i Thailand. Men jag ansåg att risken för att en thailändare skulle ta sig in i mitt rum, på tredje våningen, var ganska liten just här. Så modigt nog vågade jag övervinna min rädsla, cred till mig.

ECLECTIC

 Om ett tag ska jag iväg till ett kafé, eclectic, och mötta upp några au pairer. Blev inbjuden av den tyska au pairen från igår. Vilka andra som tänker närvara återstår att se. Om man inte redan var fika/kaffe beroende innan man åkte, så lär man nog bli det efter ett tag som au pair. För det är nämligen det vanligaste sättet att träffas på. Au pair snack över en kaffe så att säga. Frågan är bara om jag redan nu behöver en kaffe för att hålla mig vaken till det blir dags att ge sig av. Att se efter och busa med barn om dagarna tar på krafterna.

PRO PHOTOGRAPHER

 Tjejerna ville agera fotografer idag, precis som alla andra dagar. Kanske inte de vackraste bilderna världen skådat, men nog är dem värda att publiceras på min lilla blogg.


"I'm gonna push the stroller, and i don't need help"


"I'm gonna take a picture of the sky"


"I want to see you mad"

 

 

 

 

 


COLUMBUS DAY

 Kalendern visade Columbus day idag, vilket jag inte ens förstår varför de firar. För de första kom väll Columbus aldrig till Nord America, och för de andra agerade han väll inte riktigt korrekt mot ursprungsbefolkningen han stötte på. Men tydligen spelar inte det så stor roll, skolorna gillar i vilket fall att ta ledigt. Med andra ord har det varit full rulle här hemma. Morgonen startade med gymbesök, sedan väntade en playdate. Jag fick träffa en ny au pair, tysk såklart, men mycket trevlig. Sedan lunchade vi med mac and cheese och lillen fick sig en liten tupplur. Efter naptime gav vi oss iväg på äventyr med våra vänner. Arts and Crafts projekt stod på schemat och det lektes med pärlor, klister, lera och kritor. Tur att vi inte var hemma tänkte jag, medan jag såg kladdet med lim och lera...

I ♥ SoHo

 Det är underbart att bo så nära New York. För ett impulsryck kan innebära att man hamnar inne på manhattan 40 minuter senare. Mitt inne på en restaurang som serverar den godaste pizzan. Det var i alla fall det som skedde idag. Vi vandrade omkring i Soho, i Noho och allt vad det nu heter. Fina byggnader, trendiga affärer, mysiga kaféer och folk moderiktigt klädda. Allt gav ett inspirerande utryck av mode och bohemisk stil. Tydligen är det the place to be in ifall man vill få syn på någon kändis också. Helt klart är det mycket mysigare att spatsera omkring där en dag i fint höstväder istället för att trängas med alla turister inne vid Times Square.


Jag, min värdmamma och de tre underbara småttingarna


HAPPY BIRTHDAY

 Gårdagen innebar födelsedagsfirande. Först pysslade tjejerna ihop födelsedags kort till sin far, vilken mest liknade en tävlingen i vem som kunde använda flest klistermärken. Sedan dekorerade vi matbordet med färgade pappersremsor. Barnen älskade att använda papper och tejp, och resultated blev en ett organiserat kaos. "Daddy is gonna be so happy." Sedan åt vi god thaimat och kanelbullar med ljus i. Kvällen avslutades med att jag satt barnvakt. Och tjejerna fick dekorera sina naglar med rosa nagellack.

CINNAMON ROLLS

 Överraskande nog har Barack Obama fått Nobels fredspris. Det hade något att göra med hans vision om en värld utan kärnvapen om jag fattat det hela rätt. Det, plus en rad andra uppfyllda kriterier antar jag. Men nästan lika anmärkningsvärt som Obama framgång är att lillens och min framgång i bullbakning. Jag vet att kanelbullensdag redan passerats men bättre sent än aldrig säger jag.


"GLÖM DINA BEKYMMER, IMORGON KOMMER NYA"

 Tidigare har jag alltid tyckt att utlandssvenskar varit larviga när det ägnat sig åt patriotiska företeelser. (Jag orkar inte förklara min ståndpunkt mer utförligt så just leave it om du inte förstår min tanke) Nu har jag dock vidgat mina vyer och jag är redo att ta tillbaka mitt påstående. Själv ägnar jag exempelvis flera kvällar i veckan åt att slötitta på svensk tv. Idol var en klar favorit, ända tills tv4 kom på att vi, utanför sveriges gränser, inte bör få ta del av det. Andra program jag snubblat över har varit Andra Avenyn, Playa del Sol, Svenska Hollywoodfruar och Oskyldigt dömnd. Och jag slår vad om att det finns andra pärlor som ligger och väntar i de svenska kanalernas skattkistor/webbtv.

SISTER

Om sisådär två veckor,  eller om två veckor och 15h för att vara exakt, kommer systeryster hit och hälsar på. Syster min är överlycklig, om än kanske lite nervös över att resa ensam. Om jag skulle kunna överträffa ordet överlycklig, så så skulle jag utan tvekan beskriva min känsla med just det ordet.



NO JUDGEMENT

 En händelse på gymmet imorse fick mig att tänka på skillnaden mellan amerikaner och svenskar. Det var inget märkvärdit alls men jag tycker det är lite intressant ändå:

 En kvinna i omklädningsrummet hade nyligen klätt sig med kjol och strumpbyxor då hon plötsligt utropar att man aldrig ska köpa något från en viss affär. Sedan visar hon upp ett stort hål i de nya strumpbyxorna och får allas blickar riktade mot sig. Hon ger med andra ord all uippmärksamhet till sitt hål och vill gärna ha andra uppmärksamhet också.
 Hade jag istället befunnit mig på mitt tidigare gym hemma i Sverige hade det nog inte sett likadant ut. Hade någon upptäckt ett hål där hade det försiktigt smygit in i ett hörn och gjort allt för att ingen ska se det. Ett hål i strumpyxorna klassas som pinsamt och ingen vill att ens omgivning ska bekräfta det hela.

 Notera gärna att jag inte bedömer de två händelserna. Jag tycker att de båda sätten att gå tillväga har en charm i sig. Och för all del, förlåt mig för min generalisering.

AUTUMN

        
 
 Kylan bet sig ända in i benmärgen förra veckan. Och nu är det dessutom dags för löven att signalera att det är höst. Tittar man upp mot himlen lyser där något starkt gult, men det är inte solen. Istället är där gula och röda blad som snart är redo att svisha ned mot marken. Så vad passade bättre att göra idag än att dekorera ett fin och färgsprakande lövteckning tillsammans med lillkillen.

 Helgen bjöd dock på vacker väder, med en stålande sol som värmde upp våra frusna kroppar. Med tanke på vädret valde Carro och jag att köra nedcabbat till shoppingcentrumet. Vi åt god mat, och cheesecake, på the Cheesecake Factory och strosade sedan runt i affärer. Tillsist tog vi Beetlen hem igen om promenerade ned downtown. Hamnade på ett fik och drack en god latte. Dagen innan hade vi lekt hide and seek med barnen, lagat en smarrig middag och mumsat i oss Ben&Jerrys.
Varför måste helgerna gå så fort för!?

 


JOSHUA RADIN

 Måste bara berätta om dagens sammanträffande. Carro kom nämligen till mig idag, helt lyrisk över en ny låt hon hört. Ingen ny låt eller ny artist direkt, men det är inte någon som är på allas läppar ännu. När hon väl nämner namnet på artisten i fråga, visar det sig vara någon som jag redan fått upp ögonen för. Joshua Radin heter han förövrigt för den som vill klicka in sig på youtube och lyssna. Hans låtar är lugna och enkla, och helt underbara att lyssna på. Efter att vi lyssnat igenom hans låtar slår det oss att vi ska kolla om han möjligtvis turnerar något. Givetvis gör han det, i USA också såklart. Vi hittar speldatum för storstäder som Seattle, Boston, New York bland annat. Sedan huxflux fanns Montclair med där på skärmen. Han ska tydligen komma hit, till min lilla stad för att underhålla folket med sin sjönsång. Är det inte ödet så säg.

JERSEY VISIT

 Har jag nämt att Carro kommer på besök över helgen? I vilket fall är hon just i denna stund på väg att sätta sig på tåget för att tillsist hamna här hos mig. Och jag har svävat på moln hela veckan på grund av detta. Det ska bli så himla kul att ha någon här, någon som man känner väl och kan vara sitt gamla jag med.


 Den som läser min blogg flitigt har nog märkt att mina dagliga inlägg har uteblivit. Jag har varken haft ork eller  tillräckligt mycket stoft att bygga ett inlägg på. Som igår hade jag kunnat skriva om att jag bara jobbade till 11, att jag gick med tjejerna till skolan och var på gympa med lillen, and that's it. Jag hade kunnat skriva om mitt besök till shoppingcentrat eller om den äckliga gubben som berömde mitt hår. Eller om det långa skypesamtalet jag förde med min famlij där hemma. Där jag fick följa med på en nostalgisk rundvandring i huset. Eller en rad andra små händelser, som inte de heller är av allmänt intresse. Därför väljer jag att inte nämna dessa.

ZOO





              

 Citat av ändre kvinna:
"WOW, an elk. I've never seen one so close. They really are something."
Som svensk var jag dock mer förvånad över vad en älg gör på ett zoo. De hör väll hämma i skogen, runt knuten.


RSS 2.0