ITALIAN FOOD

 Förre veckan ägnade vi en hel italienskalektion, över två timmar, åt at prata mat. Det säger väl en hel del om italienarnas intressen och vanor. Espresso, Capuccino, Caffe Latte, Macchiato och Corretto. Nu vet jag exakt hur det ska tillagas på korrekt italienskt sett, och inte på Starbucksvis. Amerikanarna tyckte dock synd om oss svenskar som inte kände till alla italienskarätter och ville därför dra med oss till il restaurante på momangen. Till faktum hör även att italienarn själv, vår lärare, inte ville ta på sig ansvaret för de rätter som här serveras som italienska. Amerikaniserad italiensk mat är inte densamma som den européeiska. Så det kanske inte var så konstigt att vi svenskar inte kände igen den i vilket fall. En annan roligt fakta är att vår lärare inte accepterar att vi kallar henne professor och sedan namn. Henne kallar man vid hennes förnamn, kort och gott. Tur för oss svenskar som sällan kommer ihåg att hålla en formelton till våra lärare.


En svenskitaliensk kaffe latte!?


QUESTIONS AND ANSWERS 12

Elin: Hej! Har tänkt att åka som aur pair till USA. En fråga, hur mkt engelska kunde du när du kom? Flytande? Jag är lite rädd att jag inte ska kunna kommunicera helt med folk. Men man kanske lär sig?
Ha det bra!

Hejsan! Jag tror att jag redan svarat på den här frågan tidigare, men jag kan ta det igen för dem som missat. Jag skulle inte säga att jag var helt flytande i engelska när jag kom hit, utan jag var nog en medelmåttig svensk. I Sverige läser vi ganska mycket engelska, och vi hör mycket på tv, vilket är väldigt fördelaktigt. Så är du medlemåttig och hänger med på engelska lektionerna i skolan ska det inte vara något problem. Man lär sig jättefort när man väl kommer hit. Så du ska inte behöva vara oroligt. Som sagt så är jag inget språkgeni men jag klara mig utmärkt. Läs mitt tidigare svar på: http://americananna.blogg.se/2010/february/utkast-feb-6-2010.html. Jag hoppas att det lugnar dig lite grand, du ska inte behöva vara nervös för att inte kunna kommunicera!


Kajsa:
Hej! Jag läser alltid din blogg, den är riktigt intressant ov välskriven :)
Jag undrar hur du fick ihop dina 200 timmar? Vad gick du för gymnasielinje? Var du orolig att ingen familj skulle vilja ha dig osv?
Jag drömmer verkligen om att bli au pair i USA men känner ingen med barn och har liksom ingen möjlighet alls att få ihop timmarna, tror du en familj skulle acceptera att man bara har jobbat på dagis och liknande?
Tacksam för svar! :) Ha det toppen!

Tack så mycket och vad kul att du gillar bloggen! Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet vilket inte gav mig någon erfaranhet av barn precis. Utan de 200 timmarna hade jag framförallt skramlat ihop efter att ha suttit barnvakt åt mina kusiners barn. Och så hade jag några timmars erfarenhet av att ha coachat skollag i basket. Det godkänns nämligen inte att man bara tagit hand om släktingars barn. Så därför är det utmärkt att man praktiserar eller jobbar på ett dagis eller liknande. Så om du vill åka iväg som au pair är det superbra om du kan få några timmar på ett dagis. Det enda du ska tänka på är att inte använda dig av kort på dagisbarn i de fotokollage du skickar in med din ansökan utan föräldrars godkännande.
Hoppas du lyckas få ihop dina 200 timmar!


Sandra:
Hej! Håller på att skriva mitt personliga brev, har du några bra tips?
Kajsa: Hej! Jag ska börja skriva på mitt personliga brev till Cultural Care och man ska vara så personlig som möjligt, jag är väldigt personlig i brevet men blir så osäker på vad jag ska skriva! Har du några tips? Blir glad för ett svar

Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var svårt att börja med mitt personliga brev. Jag ville göra det pyssligt, roligt och personligt men visste inte riktigt hur. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta upp, vad jag skulle skriva. Men så började jag med att nämna vem jag var och så flöt det mesta bara på. Jag tror att det blir personligast om man bara låter det komma. Ljug eller överdriv inte men framhåll gärna det positiva. Berätta om varför du skulle passa bra som en au pair. Att berätta om något specifik minne du har av dig och det barn du tagit hand om kan vara en bra idé. Det gör brevet lite personligare och djupare. Istället för att skriva om allt man tidigare redan nämnt i ens ansökan. Tillsist, tänkt inte för mycket, utan bara skriv. Det blir oftast bäst så!


Josefine:
Hej!
Jag ska göra en hemsida i kursen webdesign och den kommer handla om aupairyrket. Jag har tänkt att några aupairer runt om i världen ska få svara på några frågor och att jag sedan ska publicera detta på hemsidan. Jag kommer naturligvis också länka till de aktuella bloggarna på min hemsida. Så det jag undrar är om du skulle kunna tänka dej att svara på dessa frågor om/när du får tid? Vet du några andra aupairbloggare som skulle vilja ställa upp, får du mer än gärna tipsa mej! :)
Au Pair frågor:

1.Vart jobbar du som aupair?
I USA

2.Hur kom du på att du ville jobba som aupair?
Jag tror det var äldre bekanta som tidigare varit au pairer som fick mig att intressera mig för au pairandet. Jag ville ut i världen och lära mig engelska innan jag hoppade på högskolestudier och därför lät ett år som au pair lockande.

3.Om du åkte med en organisation, vilken åkte du med? Om du åkte privat, hur hittade du din familj?
Jag åkte med EF:s Cultural Care

4.Vilka består din värdfamilj av?
Min världamilj består av min värdmamma och värdpappa samt tre små söta barn på 4, 4 och 2 år. Två tvillingtjejer och en liten kille.

5.Vart bor du och hur är det där?
Jag bor i Montclair, New Jersey, 40 minuter utanför New York City. Montclair är en jättefin och mysig stad men närhet till allt. Närheten till Manhattan är guld värd.

6.Hur ser en typisk dag ut?
Dagarna kan variera mycket. Men jag brukar börja mellan 11.30 och 12 efter att ha kommit hem från gymmet. De fyraåringa tjejerna är då i skolan. Jag matar lillkillen innan jag lägger ned honom för en nap. Vid 2.30 hämtar vi upp tjejerna från skolan. Antingen har vi playdate, balettlektion eller så går vi till en lekpark/biblioteket eller något liknande. Efter ett par timmar när vi är hemma igen äter vi middag och så badar jag dem alla. Vanligtvis brukar vi hinna med lite TV tid innan det är läggdags. 
Att ta hand om ganska små barn som jag gör innebär mycket lekande. Kurragömma, kull eller kramkalas, livet är en lek när man är liten.

7.Vad är det bästa med att vara aupair?
Det finns så mycket positivt med att vara au pair. Man får växa upp och komma ut i världen. Man får träffa många nya människor, "familjemedlemmar" och vänner. Man knyter kontakter och lär sig ett språk. Man mognar och lär sig så mycket av att åka iväg själv.

8.Vad är det sämsta med att vara aupair?
Det kan vara jobbigt att känna sig vuxen och vuxen nog att stå på egna ben samtidigt som man bor med en familj och bör rätta sig efter dem, på gott och ont.

9.Vad brukar du göra på din fritid?
Jag träffar alla au pair vänner, shoppar, fikar, och tränar. Älskar att spatsera omkring på Manhattans gator om helgerna. Bio, filmkvällar och fest förekommer också.

10.Har du rest något/planerar du att resa något under din aupairvistelse?
Förutom New York och New Jersey har jag hunnit med att se Washington DC. Spenderade även en vecka på Jamaica med min värdfamilj. En resa till Niagarafallen med boende i Kanada är bokad och målet är att hinna med bland annat boston och Kalifornien innan jag åker hem.

11.Hur mycket tjänar du och hur brukar du spendera dina fickpengar?
Som Au pair i USA tjänar man 200dollar i månaden, $195 för att vara exakt, vilket motsvara ungefär 1500kr i månaden. Det går enkelt att spendera allt. Shopping, biobiljetter, utekvällar, mat på helger och bussresor till New York är sådant som kostar. Fördelaktigt är dock om man lägger undan lite till kommande resor!


TEMPTATIONS

 För att försöka minnas vad jag gjort på senaste tiden slog jag på kameran. Kameran visade bara en massa matbilder. Räkmacka på IKEA, marsmallowfluff och yogurtglass. Och så picnicmat i Central Park. Så om min kamera talar sanning så har de senaste helgerna mest bestått i en massa smaskande. Frestelserna är för många i US and A.





   



 Ett kort hittade jag som inte innefattar mat. Tjejer av olika nationaliteter på fest. Eftersom att statistiken skvallrar om att det kan ta ett tag innan nästa inlägg publiceras kan ni ju gissa nationaliteter. För att ha något att göra så att säga. Själv börjar jag bli lite av en expert på området, en yrkesskada skulle man kunna kalla det.


THE SUN

 När huset bombaderades av massvis av flyttgubbar passade jag på att fly fältet. Någon timme solandes på en parkbänk hann jag med innan lillen skulle hämtas upp från skolan. Medan han sov, hur han nu lyckades med det när gubbar sprang runt som yra höns och konkade möbler, satt jag ute och läste en tidning. Och på eftermiddagen tog jag med dem alla tre till lekparken och passade på att njuta av solen. Allt detta solande har såklart lämnat spår på min hy, lätt för att bli röd som jag har. Solbränna i mars är inget jag klagar över.
 Ni som blev oroliga eller ryckte på ögonbrynen när ni läste flyttgubbar ber jag om förlåtelse till. Jag lovar att ni har inte missat något, vi ska inte flytta. Det var bara en del tunga möbler som skulle föras bort idag.


Min kamera har en förmåga att göra en vackrare än vad man är, har jag märkt. Så därför kommer kanske inte den rosa grisfärgen till sin rätt på bilden.


HACE CALOR

 Klockan är strax efter sju amerikansk tid och jag är vaken. Vaken fast att det är min vilodag från gymmet och att jobbet inte kallar på mig förens 11.45. Tjötarn hade dock lyckats flörta till sig min skjuss idag på tidiga morgonen. Skjussen bar av till Newarks flygplats eftersom hon flyr iväg till San Diego, CA, över helgen. För ett ögonblick var jag grundligt avundsjuk men så kom jag på vilken värme vi har här i Montclair just nu. Svenskt sommar väder med upp emot 20 grader i skuggan hade vi igår. Idag ska det stiga till 22 visar prognosen och det ser redan lovande ut. Igår på lekplatsen sprang alla barn omkring i tunna kläder. Att de alla var grönt klädda förklaras genom firandet av St Patrick's Day. Själv ägde jag inget grönt plagg, eller så var jag för lat för att leta fram det. Men som tur var nöp ingen mig, vilket man enligt tradition får göra mot dem som ej bär grönt på Irlands nationaldag.

QUESTIONS AND ANSWERS 11

 Jag får lite då och då in frågor på bloggen och jag försöker svara på så fort jag kan. Jag har också märkt att vissa frågor återkommer med jämna mellanrum. Det skulle kännas lite tjatig för mig att svara på samma fråga om och om igen vilket ni alla säkert förstår. Så just för att slippa det har jag skapa kategorin "Questions and Answers". Där kan man enkelt navigera sig mellan de frågor jag tidigare svarat på. Därför vill jag snällt be er alla att kika in där innan ni ställer er nästa fråga!

Sandra: Hej :) tycker att din blogg är super och ska själv åka iväg i sommar.
Jag har en fråga som jag hoppas att du kan hjälpa mig med: hur mycket pengar hade du med dig när du åkte till usa och hur mycket tycker du att man bör ha med sig?
kram


 Tack så mycket och vad kul att du ska åka iväg. Tiden går väldans fort så jag kan förstå om du redan börjar känna dig nervös eller excited som vi säger här borta. Den Au Pair organisationen jag åkte med rekomenderar att man har med sig åtminstonde 1500kr i kontanter från Sverige, ungefär 200 dollar. Det ska täcka eventuella konstnader under Au Pair skolan och en dags vistelse på Manhattan. Att ha ett svenskt VISAkort kan också vara att rekomendera, om man nu skulle villa shoppas loss inne i New York. Själv gjorde jag inte av med så mycket pengar i början, ett par hundringar räkte utmärkt. Så får man ju sin första lön veckan efter också!

SPRING

 Efter regn kommer solsken finns det ett ordspråk som lyder. Inte kunde det passa in mer lägligt än idag. Solen har hittat hit igen och graderna stigit markant. Någonstans mellan 10 och 20 celcius lär det vara för att specificera så lite som möjligt. Att solen är här för att stanna över helgen är glädjande nyheter och jag bara njuter. Har jag nämnt för er därhemma att vi har snödroppar och nu även krokusar som letat sig fram ur rabatterna. Jag har en känsla av att de ännu inte tagit sig igenom snön därhemma. Men så har ju ni det framför er, något att se fram emot så att säga.


ANOTHER WKND HAS PASSED

  I helgen har det regnat och regnat, och så blåst en del på det också. Soptunnor och paraplyn blåste omkring på gatorna där vi försökte ta oss fram i Lördags. Under natten föll träd och grenar vilket resulterade i avstängda vägar dagen efter. Dock har inte vi drabbats lika mycket som de som bor norr om New York, där stormen verkat ställt till med stora problem. 
 Skyfall och regn ledde i vilket fall till att vi håll oss inne i helgen. Mysigt har det varit och speciellt med finbesök ifrån New Yorks huvudstda Albany av tyskarna Hannah och Tanja. Eller Tanja är ju österrikare egentligen, men blir så lätt klassad som tysk på grund av sitt modersmål, som alla andra österrikare härborta. I fredags bakade vi egen pizza, getost och mango för min del! Sedan köpte vi glasstårta och överraskade Nina som fyllt 20år dagen innan. 
 På lördagen bjöd Tjötarn oss på svenska pannkakor innan vi begav oss på en liten shoppingtur. På kvällen blev det tacos med en massa trevliga tjejer innan vi skulle ge oss iväg på äventyr. Tanken var från början fest, med så började feber härja bland gruppen och därför valde vi att leta upp närmsta biljard ställe för att spela ett parti och ta det lugnt. Stället var dock stängt för dagen, antagligen på grund av de regn och storm som härjade för fullt. I skydd från flygande paraplyn begav vi oss istället in på Eclectic för sen fika.
 På söndags förmiddagen brunchade vi i Montclair. Med French toasts, våfflor, bagels, omeletter, räkor och annat icke vegetariskt som bacon, brownies, kakor och chokladdoppade frukter gick vi därifrån med mätta magar. Själv vinkade jag av Albanyborna inne på Manhattan och mötte istället upp Mathilda. Vi fikade på det svenska caféet FIKA innan vi kulturerade oss på MoMA, Museum of Modern Art. Modern konst är rätt abstrakt och finurlig om jag får säga det själv. Nedan finns bilder i kronologisk ordning. Klicka för förstoring!


                
                     Födelsedagsbarn, Albanybor och husmor
   
    Fika på Au pair-fika-stället-nummer-ett Eclectic och brunch med chokladfontän

 
                  
                              Nedfallet träd, FIKA och svensk konst


SISTER

                            

 Syster fyller hela 18 år idag och det är inte så lite det. Hon har redan fixat körkortet, bra jobbat Greta!, och krogen står nog på tur. Synd bara att jag inte är hemma och kan joina. Om några minuter ska jag få skypea med henne och hon ska få öppna sin present. Är det normalt att vara nervös över en sådan sak?

HIGHLIGHTS



Mathilda var här och slet och dona med mitt hår igår kväll. Resultatet blev lite vårigt, lite slingit, lite blekt sådär, och det gillar vi!


BACK ON TRACK

 Det tog mig över en vecka att bli mogen nog att komma tillbaka till bloggen, om jag nu inte tar mig vatten över huvudet. Första veckan snurrade blogginlägg runt i huvudet trots att jag bestämmt mig för att inte logga in och skriva ned dem. Att ständigt tänka på vad man ska skriva, och sedan få panik över att inte ha tid att göra det är påfrestande. Därför ska jag från och med nu ta det lite som det kommer. Blogga lite när jag väl känner för det. Ni får ha överseende med det.
 Förra veckan var i vilket fall en toppen vecka. Vädret har varit riktigt vårigt. Jag promenerade runt i Soho med solbrillor på och utan jacka med starbucks isté i handen och shoppingkassar från bland annat urban outfitters i handen. Dagen innan tog vi en snabbvisit till IKEA där jag inte köpte mer än citronsalt, men det är så pass efterlängtat att det inte gjorde något. Min värdmamma och jag gjorde knäppa saker som att dra iväg till mallet och käka på food courten med barnen mitt i veckan, fast att vi redan på börjat att laga middag hemma. Bara för att passa på att äta Taco Bell medan värdpappan inte var hemma. Annars gick veckan mest ut på att njuta av vädret. Tog med barnen ut i lekparker runt omkring och bara njöt och fantiserade om sommaren som snart är här, peppar peppar.


Vårväder i Soho


BREAK

 Det har legat i luften länge och många har nog redan märkt det förlänge sedan. Märkt att skrivarglöd saknas och inläggen sjunker i både kvalité och kvantité. Så att jag och bloggen tar ett litet uppehåll kanske inte är så oväntat. Hur länge och omfattande det blir vet ingen ännu men den som lever får se.

RSS 2.0