ROLLERSKATES


Sex ostadiga ben på hjul balanserar upp varandra på något märkligt sätt


QUESTIONS AND ANSWERS 14

Lina: Anna, question-time!
911 säger jag bara. Jag snackade med mina värdbarn idag. Är det normalt att dom pratar så fort att man inte hänger med på hälften av vad dom säger? Jag kopplade fan inte va dom sa! Hur var det när/om du pratade med dina? jag känner mig som ett pucko haha. Ps. skitgo blogg!!

Som jag förstår det har du pratat med dina värdbarn över telefon eller skype. Det förstår jag måste vara svårt. Själv pratade jag bara med mina värdföräldrar innan jag kom hit vilket var ett rutinmässigt matchningssamtal när man talade om sådan man kände till. Med barn måste det bli mycket svårare. Jag minns att jag hade svårt att höra vad mina värdbarn sa när jag först kom hit. Barn, speciellt små barn har ju oftast någon liten brytning vilken kan göra det svårt att förstå om man inte är van. Jag tyckte också att det var jobbigt att prata engelska över telefon till en början, eftersom att man hör lite sämre samt tappar alla ansiktsuttryck och gestikuleringar. Men man kommer jättesnabbt in i det. Och din värdfamilj förväntar sig inte att du ska vara värsta proffset till en början kan jag lova dig. Så ta det lugnt, det finns ingen anledning att koppla in 911. Det löser sig fint ska du se! Det är nog bara en ovana att höra språket som får dig att tycka att de pratar i 120. Om ett tag kommer du istället för känna dig cool som hänger med och förstår alltihoppa. Lycka till med allt!

ALBANY, ITALIAN AND SRING BREAK

 Weekend besök i New Yorks huvudstad Albany, final exam i italienskaklassen, spring break från barnens skola samt besök av deras farmor och farfar är vad ni bloggläsare har gått miste om de senaste veckan. Det hela började en fredaskväll när jag Hanna och Sofia tog en sen buss upp till Albany. Vi åkte dit för att hälsa på vår tyska vän Hannah. Under helgen hann vi inte med så mycket mer än snabb shopping, middagsbjudning och fest. Trevligt sällskap, god mat och vin gjorde förfesten till succé. Vi hade så kul att vi höll på att missa den riktiga festen helt och hållet. Fast som tur var hann vi med att träffa några amerikanare, collegestudenter från olika fraternities/sororities. Collegestudenter som bor tillsammans i enorma hus under namn sammansatta av grekiska symboler. Alfa beta gamma hus som man sett i amerikanska filmer. Kamerabilderna från den helgen är tyvärr ganska suddiga och lämpar sig inte allt för bra för bloggen. Så ni får ta mitt ord på att det var kul och äkta amerikanskt.
 Trött efter helgens bravader gick vi in i en ny vecka med ledighet från barnensskola. Farföräldrarbesök och slutprov i min italiskan klass på det. Då förstår ni att det inte fanns mycket tid och energi kvar att blogga på. Men med fint väder, roliga aktiviteter och trevligt sällskap överlevede vi veckan mer än väl. Zoo, balett, hårklippning, playdates, barnmuseum, kakbakning och så någon film. Inte är det konstigt att barn älskar lov när dagarna fylls av roliga aktiviteter.


 Det fina vädret höll även i under lördagen. Detta togs tillvara på väl inne på Manhattan. I batteri parken stationerade vi oss först för att njuta av vädret. Fin utsikt över frihetsgudinna i vattnet, strålande sol och glass i handen var ingen dum start på dagen. Efter att vi känt lite förmycket mayadoftande filurer drog vi oss några kvarter upp mot the world financial center. Där pågick Tribecas filmfestival förfullt med diverse coola uppträdanden. Vi satte oss ned för att inta middag, Fish tacos kan jag specifisera för den vetgirige, mumma säger jag. Sedan gick det inte att stå emot kvällens kyla så mycket längre så vi tog nästa bus hem till Montclair. Tyiskt nog ligger busscentralen bara ett block ifrån Times Square. Så för att komma till stationen gäller det att armbåga sig igenom alla turistmassor. Inte för att jag är så mycket mer hemmastadd än de människor som hänger där, men folkmassor som dessa drar ned stadens charm som man snarare finner mer downtown. Så där fick ni två tips i ett och samma inlägg. Fisk tacos är smaskigt gott och downtown manhattan is the place2b

Fina Hanna och frihetsgudinnan


MAKING CONVERSATION

 Man lär sig mycket genom möten av nya människor, hur lustiga de än må vara. 

 Gårdagen började med att jag köpte mig en latte på Starbucks, i en vit pappermugg, och satte mig utanför biblioteket i solen för att läsa min nya bok. Efter ett tag kommer en man fram till mig och säger att man får gratis kaffe på starbucks idag, om man tar med sig en egen diskvänlig kopp. Oppsie säger jag och ler fånigt. Undrar vad som är värst, att jag reagerar på en blondinaktigt sätt, eller det faktum att jag mycket väl visste att man skulle främja miljön och ta med sig en reusable cup men att jag struntat i det.
 Dagens andra tabbe gör jag i lekparken med barnen. En 10 årig pratglad tjej kommer fram till mig för att prata. Hon berättar allt om klädkoderna som måste följas i den skola hon går på, vilka hon avskyr. När hon fått veta att jag är från Sverige ville hon lära sig hur man säger "You are stupid" på svenska. Hon ville använda det åt killarna i klassen sa hon. Kanske inte det smartaset orden att lära en tjej i lekparken, men som tur är kommer ingen förstå vad hon säger. Tillsist ville hon testa min engelska så hon försökte komma på de knepigaste orden hon kunde komma på. Jag klarade mig godkänt igenom hennes test, tack och lov.
 Vem tror ni lyckas hemna i en knepig konversation på Starbucks senare på kvällen om inte jag. Och ja, ni läste rätt, Starbucks för andra gången samma dag. Killen vid bordet brevid fick mig att sitta och diskutera värdspolitik med honom, vilket visade sig vara ett alldelles för svårt ämne för mig. Han var dock exalterad till tusen och allt jag kunde tänka på var han liknade en nördarna i "The Big Bang Theory". Numera vet jag i alla fall att Australiens dåvarande premiärminister drunknade 1959? utanför Victoria. Man hittade aldrig kroppen men man har märkt ut en ungefärligt område för det och placerat en minnes sten för honom under vattenytan. Så dit kan man åka och dyka, om man nu känner för det. Sarkozy, Frankrikes premiärminister, ska tydligen också ha varit full i en presskonferans tillsammans med Putin, så pass att han knappt kunde stå. I alla fall om man ska lita på "The Big Bang Theory"-nörden på Starbucks. Om inte Mathilda hade gått in på toaletten för att ringa min mobil hade jag aldrig kunnat få honom att sluta glänsa med sin vetskap inom politikhistoria. Ibland kan det bli lite förmycket så att säga, jag var ju trots allt där för att fika med tre andra tjejer.

ROLE MODEL

 Mina vänner härborta vet att jag redan nu har lite ångest över att jag snart ska behöva lämna livet här på andra sidan jorden. Bara en sådan sak som att sitta och äta brunch på uteservering en söndagsförmiddag i april kommer saknas. För att inte tala om barnen. På sista tiden har jag mer och mer börjat känna mig som en storasyster till dem istället för bara någon som ser efter dem. Speciellt efter att man fått kommentarer som att de börjar likna en och att de börjar ta efter ens sätt att vara på. Kanske börjar bli dags att tänka på hur man handlar med andra ord. För om jag minns rätt var jag en riktigt lipunge när jag var liten. Inte för att jag har slutat grimasera än idag, snart 20 år gammal. Och tänker jag efter är det ju precis vad barnen här börjar få till vana, att lipa lite allt för ofta. Hoppas det inte är mitt fel.


SPRING HAS SRUNG


 


Snabbare än blixten gick vädret från varmt till kallt. Och över en natt satte knoppar fart och blommade ut. Numera står hela stadens växtlighet i blom.

QUESTIONS AND ANSWERS 13

Ulla: Hej! Jag gillar verkligen din blogg!
Har en fundering på hur mycker man tjänar när man är iväg som Au pAir? Jag har fått för mig att man får cirka 190 dollar i veckan stämmer det? Eller får man det på en månad? Det känns som att det är lite lite om det är för en hel månad då man jobbar "heltid" !? Tacksam för svar :)

Tack så mycket och vad kul att du gillar min blogg. Som Au Pair i USA tjänar man 195 dollar i veckan för tillfället. Det motsvarar ungefär 1400kr i veckan. Det är alltså ingen överbetalt jobb på det sättet. Man tjänar säkerligen mer på att jobba på ICA hemma i Sverige. Men som Au Pair får man ju även mat och boende betalt för sig. Så får man också spendera ett år i ett annat land och en annan familj. Man har världens möjligthet att uppleva nya spännande saker, vilket inte borde jämföras med pengar.

WKND

 I helgen har jag haft fullt upp. Det började i fredags, Good Friday, med ledigthet från skolan och strålande sommarväder. Med tanke på min värdmammas kommande födelsedag fick hon välja aktivitet för dagen. Rollerskates på ett riktigt amerikanskt vis där man inomhus på en bana åker runt runt på två par parallellplacerade hjul föll valet på. Sedan firade vi med supergoda vanilj- och chokladcupcakes.
 Lördagen bjöd liksom resten av helgen på sommarvärme så förmiddagen spenderades i en park. På en filt på gräset lästes svenska tidningar, som bästaste syster skickat iväg i ett påskpaket till mig. Efter att ha blivit lite rosa i ansiktet åkte jag glatt hem och lekte med barnen några timmar. Lyckan de visade när jag gav dem deras påskkorgar var oslagbar, den gjorde min helg. Några timmars jobb senare var det dags för Claudias födelsedagsmiddag. Mätta och glada satte vi oss en stund senare i bilen för att åka till Pennsylvania. Några timmar spenderades där med drinkinggames och annat kul. Sedan var det dags för hemfärd. Fast vi hann med att besöka en shooting rink på vägen hem också. Hur amerikanskt är inte det på en skala? Att skjuta och testa en massa vapen där målet man ska pricka är en bild på Usama bin Ladin. Feg som jag är valde jag att hålla mig några meter ifrån skjutvapnena, jag var rädd nog av att bara stå brevid kan jag erkänna. I vilket fall han vi hem till Jersey itid för spanskt trädgårdskalas. Med god mat, massvis av choklad påskägg och biljardspel avslutade vi en händelserik helg och välkomnade en ny veckas jobb.

DINOTRUX

 Hur vet man att man läst en och samma bok alldelles för många gånger. Kan det kanske vara när en liten tvååring ägnar dagarna åt att repetera bokens alla repliker etthundra sjutton gånger om. Fortsätter han memorera allt i denna stil kommer han kunna bibelns alla verser vid fem års ålder. Fast då måste jag säga att jag föredrar repliker som "Firesaurus was SO hot tempered, he snacked on raw lava". Den stora frågon lyder: Baby genius or not?

SAY CHEESE

 För några veckor sedan upptäckte vi en ny funktion på kameran. Eller ny och ny kanske den inte är, men för oss icke fotokunniga uppenbarade den sig som ny. Smilesensorliknade funktion som söker efter ett leende motiv innan blixten går av kallar jag den i brist på annat professionellt namn. Fiffig tyckte vi i vilket fall att den var enda tills vi fick träningsverk i smilebanden. Inte var det lätt att få kameran att känna igen ens leende inte. Fast mitt leende var nog ganska stort endå. Må hända att de var fejkat, men jag lyckades få kameran att utlösas flest gånger i vilket fall. Priset jag fick ta emot var en mängd fåniga bilder med påtvingade leenden precis som denna:


RSS 2.0