SKIING

 Snön var så djup idag att den gick över min stövelkant och enda upp på lilltjejernas lår. Jag har ont i rumpan efter att trillat och åkt kana på trappan och ont i knäna efter att ha lekt hund och sprungit omkring på alla fyra. Just nu slösar jag bort dyrbar tid på att informera er om helgens planer, eftersom att jag kommer vara utan dator hela helgen. Istället borde jag se över kläder eller ploga en gång från dörren till vägen så jag kommer ut. Önskar att jag hade mina svenska skidkläder här. Istället har jag lånat brallor av Tjötarn, mössa av min värdmamma och vantar av Mathilda. Antagligen måste jag köpa nya i skidbacken, och skidbrillor likaså. Vi får se hur det går med det, improvisation får gälla! 

WHITE SNOW

 Under natten till idag började stora vita blaffor singla ned från skyn. Ännu, en sisådär 20h senare har det inte slutat. Det ska pågå ett tag till också så vi får se hur mycket det blir tillsist. Att det är plus gradig i celsius räknat räcker inte för att smälta bort denna massa men den ger ändå en behaglig värme ute. På grund av snön blev det halv snow day för barnen idag, vilket betydde att jag fick hämta upp dem alla tre vid 12 tiden. Det har redan bekräftat att skolan förblir stängd imorgon också. Så imorgon blir det till att ta med dem till gymmet på morgonen, baka brownies från färdigmix, fånga snö med tungan och kolla på film eller spela Wii fit precis som vi brukar göra när vi vill mysa till det. Det kanske faktiskt inte är så konstigt att jag inte suckar tugnt så fort jag ser att snön börjar falla i alla fall. En annan fördel med snön är ju att man kan åka skidor också. Och i helgen ska jag forhoppningsvis, om de nu inte ändras, åka till Pennsylvania för att åka skidor med några vänner. Snön har varit så välkommen så, även jag kanske lät lite butter tidigare i veckan.


sist vi hade snow day kramde tjejerna ihop snö lolliops


QUESTIONS AND ANSWERS 10

Sandra: Hej Anna! Jag har en lite udda fråga, hoppas du har lust att svara på den. Jag planerar att åka som au pair i augusti nån gång och nu är det så här att jag vill ha en systemkamera under min vistelse i USA. Är det billigare att köpa den i USA eller är teknikprylar dyrare där än i Sverige? Har du nån aning om hur mkt den skulle kosta? Tänkte om du kanske såg nån i en affär eller nåt. P.S gillar din blogg!

 Vad kul att du vill åka som au pair Sandra, det tycker jag absolut att du ska göra! Jag har inte varit inne och kikat på så många teknikprylar om jag ska vara ärlig. Men rent generellt så är ju det mest billigare här. Jag köpte t.ex en ipod touch när jag kom hit. 8GB för 200 dollar vilket inte är mer än 1500 svenska kr vilket jag skulle kunna tro är billigare än i Sverige. Sedan är min dator påväg in i pension så jag fundera på att köpa en ny. En dator skulle vara billigare för mig härborta också, bara det att tangentbordet kommer spöka lite, men ej utsatta å, ä och ö. Det jag ville ha sagt med det är att jag tror att det är billigare med all elektronik här och att du därför kanske borde vänta med att köpa en systemkamera tills du är här. Du kan ju klicka in dig på amerikanska webbplatser, best buy exempelvis, för att se priser och jämföra med de svenska.
 Jag hoppas att det löser sig mig kamera för dig och att du kommer iväg till USA!


RAIN RAIN GO AWAY, COME AGAIN ANOTHER DAY

 Dagen har rengat bort med snöblandat rusk och jag vill ha tillbaka helgens värmebölja. Meteorologerna talar istället om mer regn och snö. Eventuellt väntar vi fler snödagar med stängda skolor. Tur att barnen upptäckt Wii fit och ängnar timmar åt spela "the board game".


BROOKLYN BRIDGE

 Helgen har varit underbar med strålande sol och vårväder. Därför har inte jag haft tid att att sitta vid datorn att blogga. Om denna plats ens förtjänas att kallas blogg vet jag inte heller, så sällan som den uppdateras. Gårdagen var i varje fall helt magiskt. Med en sol som värmde upp satte Mathilda, Denise och jag oss ned på en parkbänk med Starbucks frukost innan bussen in till Manhattan avgick. De polisbilar som passerade saktade ned och blängde så pass mycket att vi funderade på om det är olagligt att fika på en bänk i centrum. 

               

 Väl på Mahattan mötte vi upp en annan svensk au pair från connecticut. Och vart hamnade vi svenska tjejer om inte på HM på fifth avenue. Tillsist tog i oss i krgen och tog en subway downtown. Hamnade mitt i Chinatown där de hade firats för fullt, kanske sent firande av det kinesiska nyåret!? I varje fall låg det konfetti överallt och så såg vi stora färgglada drakar som ringlade sig fram längs gatorna. Väl framme vid Brooklyn bridge tappade vi alla hakan. Vädret hade inte kunnat bli bättre och utsikten var obeskrivlig, känslan likaså. Dessvärre gör de sig inte så bra på bild.

               

               
Bilden är tagen precis i den stund jag hör någon prata svenska, och visst syns det att killarna i bakgrunden är swedes

               

               
Det är kanske inte så konstig att folk på suben frågar om Denise och Connecticut-Hanna är tvillingar

               
                  Ser det inte ut som att något gudomligt bevakar frihetsgudinnan

               

 I Brooklyn möttes vi av en How Sweet it is-skylt samt två tyskar, Justina och Maybritt. Alla var rötta efter promenaden så vi tog oss in på närmsta matställe.

               

 Sedan blev det att ta sig över bron igen. Holy Guacamole vilken syn måste jag få säga. 
               
   Vyn gör sig inte riktigt på en kompaktkameras bild, men tro mig när jag säger att det är magiskt


THEY CALL IT A SWEDISH MUFFIN

 Jag ber ursäkt till alla de ivriga, läs mamma, som klickade sig in på bloggen i torsdags för att läsa om det redan nämnda semlabaket. Men den som väntar på något gott kan ju aldrig vänta för länge, eller hur var det nu. Med bullar som aldrig växte på höjden, ett rökfyllt kök och svartbrända bullar tror jag att man kan ha väntat för länge, väntat på att ta ut dem ur ugnen för länge i vilket fall. Och i och med detta försök till bakning ger jag nu upp. Hädanefter blir det bara amerikanska färdigmixer som gäller, för en sådan har jag aldrig lyckats misslyckas med, ännu.
 Brända bullar eller ej, hade jag kämpat hela förmiddagen med dem tyckte Mathilda att vi var tvungna att ge dem en chans. Så vi inhandlade grädde och mandelmassa, vilket vi lyckades hitta på konservburk. Dessvärre vågade ingen av barnen smeta på mandelmassa på de bullar vi skurit av den svarta botten på. Så torra bullar och grädde är nu vad dessa stackars amerikanska barn tror att en svensk semla består av.

              


ITALIAN CLASS

 Precis hemkommen från min italienskaklass. Av fem schemalagda klasser har tre blivit av, vilket inte känns okej när man betalt så mycket för den. Men någonting säger mig att det kommer bli ändring på det framöver. För idag fick vi sorgligt nog veta att vår lärare råkat ut för en olycka, vad det nu innebar brydde sig ingen om att ta reda på, utan istället jublade alla över att vi fått en ny lärare. Denna lärare kommer själv från italien, född i florens och har ett europeiskt sätt att prata engelska på. Jag fick lära mig mer på de första tio minutrarna av lektionen än vad jag gjort av under tiden med den gamla läraren. Inte har jag bara lärt mig en massa nya italienska adjektiv, verb och böjelser utan jag har även lärt mig att tretton är italienarnas turnummer. Dock får man aldrig sitta tretton personer vid ett middagsbord, det betyder otur. Iställer bjuder man gärna in en man från gatan för att bli fjorton vid bordet och ej drabbas av otur. Att peka med lillfingret och pekfingret samtidigt mot någon, ni vet så där rockigt, betyder att dennes fru vänstrar. Och så vet jag nu hur man ger någon ett "evil eye" det onda ögat.
 Att vår lärare faktiskt var europée var också skönt eftersom att hon visste vart Sverige låg, och gav oss rätt när vi svarade på frågan vart vi kom ifrån. Dessutom talade hon om för klassen att svenskarna var de mest globaliserade landet i världen. Hon började med att ställa frågan vilka som var Sveriges färger. Lyckligtvis var det någon smarting i klassen som drog till med gul och blå, eller i ärlighetens namn var det många som visste det. Vår lärare förklarade att det kom ifrån det gula och blåa IKEA som spritt sig över världen. IKEA är nämligen det första man ser när man landar vid en flygplats, vid London Heathrow, Paris eller Newark, det spelar ingen roll IKEA finns alltid där och lyser upp med sina klara färger. Sedan var hon ju också tvungen att skämta om att svennen som uppfann dynamiten också stiftade ett fredspris. Ironi eller ej, det är kul att ens lärare känner till ens land vilket är mer än vad man kan säga om den föregående.


OLYMPIC GAMES

 Att följa OS härbort är lite svårare än vad det brukar vara hemma i Svergie. Visserligen befinner jag mig i rätt tidszon så tv tiderna borde passa utmärkt. Men fokus ligger ju inte på svenskarna på samma sätt som de gör hemma, vilket gör att man inte vet när man ska slå på tvn. Igår lyckades jag dock timea in Kallas skidlopp alldelles perfekt. Och det var riktigt roligt att se hennes lopp i amerikanskt tv. Kommentatorerna pratade ju nästan uteslutande om skandinavien och framförallt om Svergie då, vilket säger sig självt när det handlar om längdskidåkning. Och så fick man känna sig som en stolt svensk när Kalla lyckades ta sig snabbast över mållinjen. Hejja Sverige!!

SEMLA: A BUN WITH ALMOND PASTE AND WHIPPED CREAM

 Denna vecka är det winter break härborta, vilket i princip motsvarar svenskarnas sportlov. Skolorna är stängda och alla au pairer får mer att göra. Men så farligt har det inte blivit för mig, gårdagen var till och med en underlättning av vardagen då tjejerna var borta på "barngymmet" hela dagen. Dagen idag ser jag också fram emot. För idag är det tisdag och det betyder balletlektion för tjejerna och sedan middag på COSI påvägen hem. Det är skönt med rutiner, och speciellt när de är så fördelaktiga för en. Dessvärre satte dessa rutiner käppar i hjulet för Mathildas och mina planer för dagen. Vi hade tänkt oss att baka semlor idag på semmeldagen med alla barn. Men istället tog i oss friheten att flytta semmeldagen tills på torsdag, för här finns det igen som kan tala om för oss vad som är rätt och fel. Så på torsdag infaller den svenskinspirerade-amerikanska-semmeldagen med traditionsenligt semmelbak, bara så ni vet!


foto från sweden.se


FASHION WEEK

 Helgen har spenderats på underbara Manhattan med Mathilda. Vi har varit både uptown och downtown, lower west side och i Greenwich Village, vilket är en favorit. Vi har ätit på vår stammis hamburgeria, druckigt kaffe för att hålla oss vakna, shoppat på 5th avenue samt stött på fashionistas. Fashion week har ju trots allt varit i staden. Och icke att förgömma råkade vi passera vår svenska modelstolthet, Caroline Winberg, som bor i New York. Hon satt i sin stora mörka bil, osminkad men ändå förbannat snygg. Bägge våra kameror har dock legat och vilat hemma, vilket vi förbannat oss åt otaliga gånger.

STARBUCKS

 I fredags jobbade jag förmiddag vilket jag inte gjort på länge. Det betydde att lillkillen och jag fick spendera lite tid tillsammans, även om vi nu valde att dela tiden med Mathilda och hennes lilltjej. De små var så gulliga som de bara kan bli. Vi satt på starbucks och drack chokladmjölk och bara myste. Och så kämpade vi oss igenom snödrivor med barnvagnar. Vilken tur att säkerhetsbälten även uppfanns till barnvagnar måste jag säga. I vilket fall var det underbart at ha lite ensamtid med lillen. För på sista tiden har jag mest fått kämpa med hans 2års trots. Lillen och jag håller nämligen på och tävlar om vems viljor som ska gå igenom och vem som ska få bestämma. Men det var så mycket mysigare med gosiga kramar istället för ständiga gråtattacker.


SNOWMAN/WOMAN

 

 Bevismaterial på att vår snögubbe existerar och är välmående. Hans namn, och kön för den delen också, är för tillfället oklart då kan både kallats för "Teenager", "Henry" och "Angelina". Har dock en känsla av att namnen är hämtade från en och samma serie, nämligen Angelina the ballerina.


QUESTIONS AND ANSWERS 9

Jenny: Hallå! Har verkligen fastnat för din blogg efter att ha läst igenom i stort sätt hela idag haha. Jag är bara 16 år så det är ett tag kvar innan jag kan ta mig ut på äventyr, men det skadar väl inte att vara väl förberedd. Jag undrar vad det menas med att ha minst 200 timmar av barnerfarenhet? Har ju mina gissningar men hade varit jätteglad över lite mer utförligt svar. Hade tyckt det varit roligt med ännu fler bilder i bloggen också. Man blir så inspirerad.

 Tack, och vad kul att du gillar bloggen. Jag har börjat köra fast och tappat insperation till bloggen. Att pryda den mer med bilder och mindre text är dock en jättebra idé. Jag ska bara försöka lära mig att ha kameran i beredskap.
 Att ha 200 timmars barnerfarenhet betyder givietvis att man ska ha erfarenhet av att ta hand om barn i minst 200 timmar och det är något som au pair organisationerna ställer som krav för att man ska få ansöka till programmet. Denna erfarenhet kan dock se ut på många olika sätt. Kanske att man har passat mindre syskon eller släktingar. Kanske har man praktiserat på ett dagis eller jobbat som tränare ledare för sport eller fritidsakriviteter. Allt räknas och såklart är det bra att ha så mycket erfarenhet som möjligt. Vissa organisationer godkänner att man tagit hand om släktingars barn, vissa inte. Självklart räknas det, men eventuellt måste man ha 200 timmar utanför släktskapet. Sedan måste det finnas någon som kan skriva under på och bekräfta att du faktiskt har gjort det du påstår dig ha, en såkallad referens. Om man som au pair ska ta hand om barn under två år ska man även ha kvalificerat sig genom att ha 200 timmars erfarenhet av barn under två år sedan innan.
 Jag hoppas att det svaret hjälpte dig. Och det är ju jättepossitivt att du vet om vad det är som gäller redan nu. För nu har du gått om tid att skaffa dig den erfarenhet som krävs och som ökar dina chanser att komma iväg!


MOVIES, SUPER BOWL AND KEI$HA

 Förra helgen var jag på bio, såklart, och såg Dear John. Om den hittat till biosalongerna i Sverige tycker jag att ni ska gå och se den. Att den är skriven av samma författare som the Notebook säger väll sitt. På söndagen var jag iväg på ett Super bowl party. Den var en au pair vän som bjudit med oss på hennes värdföräldrars kompis party. Det hölls i ett jättestor och fint hus med tv apparater i vartenda rum. Långbodet var uppdukat med diverse matartiklar. Men USA tillhör väll kanske inte till de bästa av gourmetvärldar. Efterätterna har jag dock inget att klaga på. Chokladdoppade jordgubbar och andra smaskiga praliner och frukter la sig fint i magen. Amerikansk fotboll var inte så dumt att se heller, även om reglerna ännu inte är riktigt är inpräntade i huvudet. Att vi var väldigt nära att vinna 400 dollar i den bettning som pågick i huset ökade givetvis själva spänningen under matchen.
 På lördag blir det antaglien utgång i New York som gäller. Sångaren Kei$ha kommer till klubben som låter oss 19 åringar komma in, och många av mina vänner har redan köpt biljetter. Jag ska nog också komma tillskott och klicka fram min biljettet online jag också.

SNOW DAY

 Idag ringde skolan in för snow day, vilket betyder attt skolan var stängd. Inte var det bara skolan som stängde heller. Starbucks stängde efter bara fyra timmar öppet på morgonen och gymmet stängde en timma efter att jag kom dit, efter att jag fått ringa för att ens kolla om de hade öppet. Visst har det snöat hela natten och nu hela dagen, men så farligt har det faktiskt inte varit. Min värdamma kallade själva snow day fenomentet ridicolous. Men till faktum hör att sommardäck och oplogade vägar faktiskt kan orsaka kaos och därför håller sig alla hellre innomhus. Och istället för att driva med snow day fenomenet som de flesta gör så vill jag poängtera hur mysig det är. Att känna sig instängd i huset och varken kunna eller vilja lämna det är väldigt mysig.
 När jag kom ned till frukostbordet imorse höll min värdmamma och barn på att laga extra fluffiga amerikanska pannkakor. Efter mitt gymbesök och innan lunch han vi måla och pyssla. Medan lillen sedan sov middag bakade vi brownies, som om ni ens undrade kom färdig mix, vad annars. Med smarrig smet i ugnen började vi koppla in Wii fit till tv:n och sedan spelade de balansspel i timmar. Tillsist vågade vi ge oss ut i snön och vi slängde ihop en snögubbe på inte längre än en kvart. Det fanns så mycket snö att det räckte och blev över.
 Medan jag sitter här och skriver får jag ett sms som talar om att skolan ska vara stängd även imorgon. Dock hoppas jag att vägarna plogats så att vi kan ta oss över till våra vänner för en playdate. Annars lär vi få hålla oss inomhus ytterliggare en dag efersom att lillkillen inte längre vågar se snö. Hans syster kastade nämligen en snöboll in på halsen på han, så nu stortjuter han så fort han ser en snöflinga på nära håll.

MONDAY

 Vilken härlig start på veckan jag har haft idag. Började jobba så sent som vid två tiden på eftermiddagen och passade på att njuta under förmiddagen. Gymmade till en början promenixade sedan iväg till postkontoret för att skicka iväg något till Svergie. Om det kommer fram försent så ber jag redan nu om ursäkt mamma, som fyller på lördag. Sedan lunchade jag för mig själv med musik i öronen och nyinköpt tidning i handen på au pair fiket Eclectic. Stället med sin sköna musik, omaka fotöljer och avslappnade besökare skänkte en lite ro innan jobbet kallade på en. Hämtade tjejerna i skolan och så begav i oss hem för att måla. Efter ett tag promenerade vi över till en ny svensk au pair i området för en playdate. Vi lekte med puppetshow, där hela föreställningen gick ut på att släcka och tända lampan, säga välkomna alla damer och herrar samt be oss om att stänga av våra mobiler. Om och om igen pågick det utan att själva showen började. Fast tillsist fick det på sig Elmokostymer och vi alla fick oss ett och annat skratt.
 Sedan lekte vi i snön och väntade på att värdföräldrarna skulle komma hem med nyinköpta bilen. Ni i Sverige kan ju få dra på smilebanden när jag avslöjar att det nymera står en VOLVO parkerad utanför huset. Efter jobbet tog jag mig iväg till Eclectic för andra gången idag. Där blev vi ett svenskt gäng på sex som fikade. Tjötarns syster var här, och så fikade en svensk high schoolstudent med oss så det var inte bara au pair snack som utväxlades.

SUPER BOWL

 Sade precis godnatt till mor och syster på skypen. Det ska gå och lägga sig och jag ska iväg med mina nymanikyrade naglar på super bowl party. Finalen i amerikanska football ligan firas som en högtid i USA idag, super bowl sunday. Och som sagt, dagen till ära har jag unnat mig en manikyr på salong.


AMERICAN

 I onsdags stack Tjötarn och jag iväg till vår italienskaklass tidigare än vanligt eftersom vår lärare tidigarelagt klassen en halvtimme med anledning av att hon behövde hon komma i säng tidigare. Just denna kanske hon aldrig tog sig ur sängen. För efter fyrtiofem minuters väntan gav vi upp, inte ens en ursäkt som att hon sett en olycka på vägen skulle kunna ursäkta denna veckas försenad. Istället ringde vi våra nyfunna skandinaviska vänner, danska plus svenska, som bodde i närheten av skolan. Strax därefter satt vi på Panera Bread och åt sen kvällsmat eller som i Tjötarns och mitt fall sen fika tillsammans. Kvällsfika samtidigt som vi diskuterade när vår nästa nyårslöftesatsning skulle träda i kraft.
 Fyrtiofem minuters väntan i klassrummet tidigare var dock inte helt meningslöst. Våra amerikanska klasskamrater är ganska underhållande att lyssna på. Självdistans har dem och de skämtar alltid med oss om den usla amerikanska utbildningen vi introduceras för. Givetvis finns det bättre utbildningen att gå en den italienskaklass vi tar på ett county collage. Sedan diskuterade de hur mycket bensin de slösade på att åka till skolan i onödan. Och hur de satte bilden i neutralläge i den tio meters långa nedförsbacke som leder till skolan, för att spara bensin. Egentligen är det kanske inte själva orden i sig som är roliga. Det är kanske bara det att jag kommit att älska det amerikanska språket och de sättet det pratar på. Allt låter så mycket treligare, roligare, enklare och precist.
 Ett plus är ju också att amerkanarna är så öppna och trevliga utåt, må vara falskt men nog är det så mycket trevligare med ett "Hi how are you" istället för en flackande blick som ofta är fallet med oss nordbor, även om de inte bryr sig om ett svar. Jag kommer helt klart sakna amerikanskan när jag befinner mig hemma i Sverige igen, hur motsträvig jag än var gällande den bräkiga accenten innan jag åkte hit.


americananna


QUESTIONS AND ANSWERS 8

Cassandra: Hej! Funderar på Au Pair i Usa, och har massa frågor som antgligen kommer poppa upp lite då och då i din blogg!

Det här med träning i Usa. Har du tid med det ofta? Vad kostar det? Har man verkligen råd med gymkort?
 Det är svårt att säga hur ens schema och tränings möjligheter kommer se ut så därför kan jag bara tala utefter mina egna erfarenheter. Men givetvis har man tid till att träna om man planerar in det. Själv har jag turen att börja jobba lite senare på förmiddagen och kan därför smita iväg till gymmet på morgonen. Jag går ibland på pass med min värdmamma! Dessutom har jag en ordentlig förmån då min värdfamilj står för mitt gymkort. Därför vet jag inte riktigt vad kostnaden är. Andra au pairer i mitt område betalar ungefär 40 dollar i månaden för sitt gym. Då är det ett gym med pass, styrkesal, pool och bollplaner. Sedan finns det vissa som träna på gym där det endast finns styrkesal/konditionsmaskiner och det är givetvis billigare. Men att träna under sitt au pair år skulle jag rekomenadera. Det ger en energi och hjälper en med att förbränna den amerikanska maten, som alla är måna om. Sedan träffar man kanske också sina vänner på gymmet, eftersom att de flesta au pairer gymmar.

Har du med dig egen dator? :)
 Jag har med min egna dator till USA. Kanske att man eventuellt skulle kunna få använda en familjedator hos den värdfamilj man bor hos, men de saknar givetvis å,ä och ö. Att ha en dator är nästan att måste. Det är ett enkelt sätt att få kontakt med folk i ens nya omgivning samt hålla kontakten med de där hemma.

Får man välja vart i Usa man vill vara Au Pair? Tänk att få vara i Florida eller California ... :D Längtar till sol och värme
 Givetvis får man ha önskemål om vart i USA man vill hamna, men det finns inget som garanterar att man hittar sin drömfamilj där. För det viktigaste är såklart att man klickar med familjen, och inte bara stället. Jag skulle råda dig att vara öppen för förslag. Själv ville jag gärna också åka till Kaliforninen innan jag väl kom iväg. Dock trivs jag väldigt bra här, så nära till the big apple. Jag ångrar inte att jag inte åkte till Kalifornien. Här i New Jersey har vi också långa fina sommrar och så kan det vara mysigt med riktig höst och mysig jul också! 

Vänligen Cassandra

 Jag hoppas att svaren var till någon hjälp och känns dig fri att fråga igen! Så hoppas du kommer iväg som au pair.


QUESTIONS AND ANSWERS 7

Caroline: Hej!
Jag har varit inne lite till och från och läst din blogg ang. Au Pair livet i USA.. Det är någonting jag tänkt på att jag skulle vilja arbeta med, länge! Men har aldrig riktigt haft kontkterna eller någon att prata med om just det. Typ någon som varit eller är där... Sedan gick jag in på Culture Care's hemsida och såg att ett antal x Au Pairer bloggade, & en utav dem va ju du.. Så jag har lite frågor till dig jag verkligen hoppas och skulle uppskatta ifall du kunde svara på..

- Hur är det att arbeta i ett annat land?
 Att arbeta i ett annat land är jättespännande. Förutom själva arbetslivserfaraneten så får man uppleva så mycket annat.

- Måste man kunna flytande engelska?
 Man måste inte kunna flytande engelska innan man åker. Jag tror att au pairorganisationerna ställer som krav att man ska ha som minst godkänt i engelska från gymnasiet. Men självklart är det en stor fördel att kunna mycket engelska. På au pair skolan stötte jag dock på många au pairer som inte talade många ord engelska, utan som slog upp varje ord. Jag vet inte hur det gått för dem, men de måste helt klart ha haft det tufft i början. Annars tror jag man kommer ganska fort in i det. Jag var själv nervös innan jag åkte eftersom att jag aldrig varit någon språkmänmniska. Men som svensk har man ofta väldigt bra engelska om man ska jämföra med vissa andra nationaliteter, utan att skryta.

- Hur är "Värd familjerna?".. Får man välja själv vilken familj man vill vara hos, eller hur fungerar det systemet?
 Det beror helt på vilken organisation man åker med. Cultural Care jobbar som så att de matchar en au pair med en familj och sedan är det upp till familjen att höra av sig, efter att de fått läsa au pairens ansökan. Man får alltså inte varken som au pair eller värdfamilj gå in och läsa och välja och vraka mellan de som finns i systemet. Dock tror jag att det fungerar olika hos andra organisationer. Där verkar det som att man lägger upp sin profil i en bas och så kan man kontakta eller bli kontaktad av andra hos de andra organisationerna. De olika systerm har både sina för- och nackdelar såklart.

- Hur ofta och hur mycket arbetar man?
 Som au pair får man jobba som mest 45timmar i veckan och 10 timmar om dagen. Man ska ha minst 1,5 lediga dagar i veckan och minst en hel helg i månaden. Och så har man två veckors betald semester under sitt år. Åtminstonde är det så om man är au pair med Cultural Care, och jag tror att det borde vara samma för alla. Arbetstiderna varierar sedan självklart mellan olika familjen, mycket beroende på barnens ålder och aktiviteter.

- Vad gör man på arbetspassen?
 Vad man som en au pair gör under sitt arbetspass beror främst på barnens ålder. Har man äldre barn handlar det nog mycket om skjutsar till träningar och kompisar. Kanske laga mat och tvätta och göra läxor. Jag har i stället hand om mindre barn och då handlar det mer om att leka eller hitta på andra aktiviteter att göra. Jag hämtar från skolan, lägger dem för naptime, ordnar playdates, besöker bibliotek, lekplatser och parker. Tar dem till ballet och leker.

- Hur mycket tjänar man? (på ett ungefär)
 Som au pair i Usa kännar man just nu 195 dollar i veckan. I dagens valuta motsvarar det ungefär 1400kr.

- Vad har man för tillgångar?
 Förutom att man får lön varje vecka får man även mat och boende betalt för sig. Och så får man ju uppleva familjeliv hos en annan familj, och eventuellt tar dem en med på spännande utflykter.
 Sedan är det ju så att man måste plugga och ta minst 6 credits under sitt au pair år. 6 credits motsvarar ungefär 72 timmars studerande om jag minns rätt. Värdfamiljen ger ett bidrag på upp till 500 dollar för dessa studier. Andra tillgångar såsom bil är olika från familj till familj.


Sen får du gärna berätta lite mer om alltihopa :)
 Att åka som au pair är en grym upplevelse. Det är helt klart det enklaste och kanske också roligaste sättet att jobba i USA och testa på hur det är att leva som amerikan under ett år. Att man åker med en organisation gör att man känner sig trygg och det blir enkelt att hitta andra i samma sits. Man knyter kontakter för livet och man får uppleva så mycket mer under ett år en vad man tidigare kanske gjort.

Super tacksam för svar,
Ha en bra dag..

SNOW

 Om det är någon här som inte tror på karma så kan ni ta er en funderar nu. För dagen efter att jag skrivit en inlägg om alla snö i Sverige, som jag är lycklig nog att vara utan, börjar det givetvis snöa här och marken täcks av vit fluffig snön. Inte alls i den mängd ni har därhemma fast tillräckligt för att de flesta utav de skolor som finns häromkring skulle skjuta upp sin öppningstid i två timmar morgonen därpå. Kan verka löjligt för nordbor som oss, men så byter de ju inte till vinterdäck här heller. Men det skulle förvåna mig om snön stannar kvar längre än ett par dagar, med den snöhistoria jag var blivit varse om här. Fast så hörde jag ju också att det skulle snöa igen till helgen. Så vi får väll se om, skolorna stänger helt någon dag på grund av några inches snö nästa vecka.


Lillen tycker i vilket fall inte att det är för mycket snö för att åka motorcyckel


THE FINAL SEASON

 Idag sitter jag bänkad framför tv:n. TV guiden skvallar om att jag lär vara fast ända från kl 8 till 11 pm. Min absoluta favoritserie, som pågått under ett antal år nu, är vemodigt nog inne på sista säsongen. Serien slutar aldrig att överraska en. Varje avsnitt lämnar än mer förvirrad än vad man var efter det föregånga avsnitten. För just när man tror att man börjar förstå vad det är som händer kommer något nytt som nollställer en helt. Men det är också det som är charmen men programmet. Hur mycket man än spekulerar och klurar så lyckas man aldrig knäcka koden. Man blir aldrig smartare än de som producerat serien. So lets get LOST once and for all!

SWEDISH WINTER

            
 Syster min skickade nyligen en bild på vårat hus där hemma i Sverige. Innan dess hade jag hört talas om att de haft den kallaste och snörikaste vinter på länge. De har inte haft plusgrader sedan vintermånaderna kom och snön har legat tät sedan innan jul. Bilden svallrar även om att det inte är lite snö de har heller. Jag bad henne att gå och ta en bild vid bryggan, men hon sa att hon skulle behöva pölsa i meterhög snö och att det då skulle ta henne en halvtimme att nå andra sidan av tomtgränsen. Aldrig har jag sett så mycket snö därhemma, om man inte räknar med skidsemestrar naturligtvis. Men inte ska det vara sådär mycket snö, sådär länge hemma i mellansverige. Inte om klimatrapporterna talar sanning i alla fall.

QUESTIONS AND ANSWERS 6

Josefin:Hej!
Mysig blogg:)
Jag tänkte bara höra med dig hur det är att ta hand om tre små barn? Hade du mycket erfarenhet av det innan du åkte?
Jag har nämligen precis blivit matchad med en familj i NJ som har tre barn; 2, 4 och 6 år. Oftast har jag passat lite äldre barn och bara två åt gången, så jag är lite fundersam...
Skulle verkligen uppskatta ett svar:)

 Tack så mycket! Hemma i Sverige har mina kusiner tre barn vardera och därifrån fick jag lite erfarenhet av just tre barn. Dock inte alls särskillt mycket, om man jämför med vad jag nu har i bagaget. Att ta hand om tre stycken barn är naturligtvis lite mer jobb än att "bara" ha två eller ett att se efter. Men samtidigt så är ju barnen själva vana med att leka med sina syskon och de har tidigt fått lära sig att dela med sig. Men visst kan de vara lite svårt ibland, man har ju trots allt bara två ögon och två armar. Så på en lekplats kan man lätt bli snurrig i huvudet av att hålla koll på tre busfrön som springer omkring. 
 Bara man är lite stukturerad och barnen vet vad det handlar om så går det alltid. Och man kommer snabbt in i det när man väl kommit till familjen. Jag tror inte att ens erfarenheter är de viktigaste, utan har man rätt inställning och försöker så tror jag att man löser det mesta väl på plats. Lite så var det nog för mig i alla fall.
 Känn efter vad du själv tycker känns rätt! Jag hoppas att det klickar mellan dig och din match och att du får ett härligt Au Pair år!

TWENTY X TWO

 Här i veckan fyllde tyska Hannah 20 år och nästkommande vecka blir det Sofias tur. 20 år i Svergie is kind of a big thing, eftersom att man blir förutom vuxen nog att ta sig ett glas vin även tillåten att köpa flaskan själv på systemet. I USA spelar inte 20 års ålder någon roll på det sättet, men det är ändå värt att firas. Så på lördagsmorgonen kikade vi akut in på en smyckesaffär i Monclair för att hitta något lämpligt till den nyligen 20år fyllda tyskan. Ut därifrån kom vi tre svenska tjejer inte bara med en present, utan även lite fynd till oss själva. Med en affär fylld med vackra och gulliga saker och med fyrtioprosents rea var vi bara tvugna att slå till.


               
                      Den delvis röda länken ovan är mitt nya armband till samlingen

 Senare på eftermiddagen tog vi bussen in till Manhattan för att möta upp tyska Hannah, hennes bror som fortfarande var på besök samt hennes österrikiska vän Tanja. En middag på Applebees senare var vi som redo för att stöta på kylan. Ett antal grader under noll celcius hade letat sig in bland skyskraporna och skördade förfrysna kroppar på rad. Trots det kläckde vi den briljanta idén att ta oss till central park. Delvis för att vi hade besök från Europa som behövde få se det och delvis för att vissa andra behövde spara pengar. I vilket fall stötte vi på minneslunden för John Lennon innan vi gav upp och letade oss till närmaste subway. Strax därefter satt vi och värmde oss på sista bussen hem till kära Montclair.

               
                                   Imagine all the people, living life in peace


RSS 2.0